XXIV.Motorul de foc ce ne propulsează înainte

Trecuserăm printr-un tunel prin care lucrurile abia de puteai să le distingi. Un tunel stâncos inundat de ape apăsătoare şi grele, foarte grele, le simţeam greutatea pe plămânii mei şubrezi. O maşinărie la fel de monstruoasă ca şi nava cu care ajunsesem aici, ne aştepta cu trapa de depresurizare deschisă. Intrasem stingher şi stânganci. Costumul ce îl purtam era de o greutate colosală.

Eram la bordul unui vierme metalic ce scrâşnea din toate îmbinăturile sale nituite. Parcurgeam cu o viteză ameţitoare distanţe lungi spre a atinge centrul vulcanic al pământului. Căpitanul Nemo îmi spuse că cel mai greu de străpuns sunt filoanele de diamant. Vi s-ar părea imposibil, insă în aceste adâncuri neştiute ale pământului, bogăţii de necuprins cu imaginaţia se ascund, milenare.  Cascade de diamant, conuri aurifere, pungi de chihlimbar, gaze şi petrol, cupru, cuarţ şi mai ales perdele volatile de mercur roşu purpuriu, întregeau  peisajul mirific din adâncurile Mamei Gheea, planeta ce ne adăposteşte la sânul ei ca pe proprii ei copii, ne ocroteşte, ne hrăneşte, ne îmbracă, ne apară de vicisitudinile universului, ca noi să nu îi redăm nimic în schimb, ba dimpotrivă, să o exploatăm până la epuizare totală.

Dintr-o dată o minge de foc îmi arse privirea. Era miezul de fier al pământului, topit, se revărsa necontenit  într-o mişacre circulară continuă. De parcă planeta se răsturna mereu pentru a menţine curgerea văpăilor imense ale fierului încins ajuns la gradul maxim al dilatării. Acesta era mtotorul megatronic ce dădea puterea întregului angrenaj al planetei noastre. Acesta era motorul alimentat de puterea soarelui ce ne dă nouă posibilitatea de a ne desfăşura activităţile noastre terestre cotidiene, neînsemnate, gâze nepăsătoare şi nefericite în furnicarul neînţeles al societăţii umane.

Căpitanul Nemo se desfăta cu imaginea ce puteam jura că nu era prima dată că i se înfăţişează ochilor. Nu mai spunea nimic, ochii vorbeau pentru el. Era acolo în spate şi o mică mâhnire pe zâmbetul acela în urma contemplării maiestuosului peisaj.  Era mâhnit că planeta suspina de moarte.   Omul nu a făcut altceva de la apriţia lui decât să îi otrăvească apele, să îi intoxice aerul, să îi taie şi să îi scoată rădăcinile, să preschimbe covorul verde al ierbii în asfalt murdar, plin de dejecţii şi urină, şi beton rece, gri şi impersonal. Lupta omului cu natura, cu propria sa mamă, s-a înfăptuit încă de când omul a prins conştiinţă de sine, din păcate, revolta şi-a îndreptat-o, ca mereu, împotriva cui nu trebuia. Suntem autodistrucitivi prin intenţii bune, prin gândiri superficiale şi fapte imature.

Cascada de foc făcea ca pământul de sub noi să se curtremure, iar costumul, acum din plumb masiv, era penetrat de dogoarea văpăilor orbitoare. Plasma de foc de sub privirile noastre oarbe arunca la suprafaţă  coame sălbatice rupte din soare. Se auzea scrâşnetul chinuitor al acestui mecanism de neînchipuit. Era ca un dragon mugind apocaliptic. Inspira teroare şi în acelaşi timp admiraţie. Fiori, ba reci ca gheaţa, ba fierbinţi şi uzi, se prelingeau pe spinarea mea. Acum înţelegeam că datorită lui, păsările zbor şi ştiu să se orienteze, datorită lui, noi, oamenii, alergăm, mergem, simţim apăsarea, greutatea. Fără a cunoaşte gravitaţia omul ar pluti neştiutor prin spaţiu, fără simţire. Pierdută, plutind în van,  celula ar fi degenarat cu riscul de a rămâne la stadiul monocelular. 

Mă despărţisem cu părere de rău, ştiind că nu se va mai ivi o a doua oară caci era singura ocazie de a admira asemenea miracol ce mi se înfăţişă astăzi… Era ca un lucru ştiut de multă vreme dar de care nu eram pe deplin conştient până acum. Îmi promisesem să îi acord mai multa importanta si respect de acum încolo.

FOTO http://www.heart-of-music.com/Songs/VolcanoWoman/VolcanoWomanW.jpg

http://img.brothersoft.com/screenshots/softimage/d/dragon.s_volcano-206113-1232076190.jpeg

Anunțuri

One response to “XXIV.Motorul de foc ce ne propulsează înainte

  1. Un alt episod foarte bine scris…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s