Despre om, Dumnezeu si spirit

Sistemul Limbic sau Lobul Limbic se află în mijlocul scoarţei noastre cerebrale cunoscută şi sub denumirea de Cortex.  Sistemul Limbic este reprezentat de totalitatea structurilor celebrale situate în regiunea mediană şi profundă a creierului, este format din numeroşi neuroni ce formează circuite complexe. SL are un rol determinant în mecanismele memoriei de lungă durată, la acest nivel sunt stabilite aspecte legate de ceea ce trebuie memorat şi unde se va stoca informaţia. Este structura cea mai importantă pentru viaţa emoţională, fiind numit centrul emoţional. El răspunde de comportament, motivaţie, dorinţă sexuală. Pare a fi baza comportamentelor instinctuale ale omului. Emoţiile iau naştere la nivelul sistemului limbic şi sunt conduse către cortexul cerebral unde sunt analizate. În sistemul limbic se acumulează amintiri într-un mod selectiv dar nu noi controlăm în mod conştient ceea ce se stochează la acest nivel, practic nu suntem răspunzători de amintirile noastre, deci afectele noastre survin ca un mod de interpretare subliminală a trăirilor noastre anterioare într-un mod arbitrar în diferite situaţii în care ne aflăm la un moment dat.  Nu suntem pe deplin răspunzători de acţiunile noastre, pentru că o traumă din copilărie va avea ecouri în conştiinţa individului toată viaţa lui. Amintirile tragice, dramatice ne urmăresc ca nişte umbre care ne creează nelinişte, tulburări la nivel comportamental, judecăţi alterate de relaţionare.  

Pe calea altor traiecte nervoase ce implică hipotalamusul (un releu activ al informaţiilor senzitive care sunt relevante pentru individ, cu alte cuvinte hipotalamusul conferă informaţii despre relaţia noastră cu mediul extern ambiental)  sunt transmise mesaje pentru comportamentul pe care va trebui să îl adopte inividul în diferite situaţii, la stimuli diferiţi din mediul extern. De exemplu: într-o situaţie de pericol, anxietatea va face ca sistemul limbic să preia controlul unei situaţii, ca răspuns adaptativ, instinctual, blocând oarecum cortexul cerebral, ceea ce face ca decizia şi judecata să fie oarecum alterate, nesupuse gândirii raţionale ale cortexului.

Cortexul se ştie sau cel puţin aşa sper eu,  că este alcătuit din substanţa albă şi cea cenuşie sau nobilă şi asigură receptarea informaţiilor, analizarea lor şi elaborarea răspunsurilor. Cortexul controlează întreaga activitate a organismului şi realizează integrarea superioară a individului.

Sistemul Limbic produce afectul, adică emoţia în starea ei necizelată, brută, neanalizată de către Cortex. Afectul după ce trece prin filtrul cortexului devine emoţie. Mesajul de la mediul extern şi raportarea individului cu mediul extern transmis pe cale ARN de la receptori către analizatorul central, hipotalamus, informaţie ce ajunge la rându-i în cortex pentru a reda comportamentul pe care individul ar trebui să îl adopte în diferite situaţii. Mesajul primit de către cortex de la hipotalamus este preschimbat în forma conduitei. Aşadar putem spune că sufletul sau liberul arbitru ia formă concretă în cortex după ce a analizat informaţiile primite de către sistemul limbic şi hipotalamus, deci conştientul (cortexul şi alte compnente ale sistemului nervos central) dă naştere manifestărilor noastre plenare ca o interpretare a mesajelor primite de către inconştient (sistemul limbic) şi subconştient (hipotalamus  si alte componente ale sistemului nervos perifieric)  

Până aici sper că nu a fost prea greu de asimilat şi s-a înţeles, sunt lucruri deja demonstrate de neuropsihologi până în zilele noastre. Aşadar ajungem la următoarea întrebare, unde ia naştere spiritul în corpul nostru, unde anume este localizat cu precizie „spiritul”. Până acum s-a tot afirmat de către misitici fără nici un fundament teoretic, ştiinţific sau concret, că spiritul uman s-ar afla în „inimă”, sufletul izvorăşte din inimă. O altă chestiune importantă, o greşeală gravă  pe care societatea noastră superficială o promovează cu tărie, este aceea că sufletul este acelaşi lucru cu spiritul. Ei bine, toţi aceia care sunt de părere că suflet egal spirit, se înşală pentru că încă din timpul Egiptului antic, oamenii au intuit şi au definit două entităţi ce definesc omul, „BA” şi „KA”. John Weidner în „Alchimia Vieţii de Apoi”, afirmă că egiptenii credeau că spiritul sau KA reprezintă acel material genetic pe care părinţii, strămoşii noştri ni l-au lăsat drept moştenire. „KA” reprezintă toate acele senzaţii, cunoştinţe, stări emoţionale dar mai cu seamă amintiri, acel aspect al conştiinţei sufletului pe care omul îl posedă încă de la naştere, o întreţine de-a lungul vieţii şi care se desprinde în clipa morţii trupeşti, deci spiritul. În timp ce sufletul este forţa animatoare, liberul arbitru, voinţă proprie, ce urmăreşte omul pe toată durata vieţii,  „Ba” sau sufletul este amprenta fizică a unei conştiinţe care rămâne să bântuie locurile şi după moartea individului prin simpla lui amintire de către cei dragi, este entitatea care ocupă iaduri sau raiuri iluzorii, cea care în mentalul colectiv retrăieşte la infinit viaţa pământeană. Aşadar putem afirma că proprietatea omului este efemerul, trecerea noastră este scurtă şi deseori neînsemnată căci eforturile noastre sunt supuse implacabilei durate, inefabilului timp, proprietatea sufletului este eternul, adică durata amintirilor, un om trăieşte atâta timp cât ceilalţi îi poartă amintirea, iar proprietatea spiritului este infinitul, el se perpetuează la nesfârşit pentru a cunoaşte iluminarea supremă, purificare şi cunoaştere divină. În determinarea spiritului uman intervine şi acel al şaselea simţ cunoscut drept intuiţie, care percepe toate acele mesaje subliminale din sfera mistică compusă din toate coincidenţele accidentale care au dus în cele din urmă la apariţia vieţii şi în consecinţă a omului înzestrat cu conştiinţă de sine. În cadrul sufletului un rol deteminant îl ocupă comportamentul, totalitatea manifestărilor obiective prin care se exteriorizează psihicul.

Relaţia matematică între spirit şi suflet cred că s-ar enunţa astfel:

 Spiritul (senzaţii, emoţii, cunoştinţe moştenite) X Intuiţie (interpretarea mesajului subliminal) produsul lor este egal dar nu echivalent cu produsul dintre Suflet (senzaţii, emoţii, năzuinţe dobândite) X  Comportament (experienţe, cunoştinţe)

                                                                                      SP X I = SU X C

Deci putem afirma că spiritul se află undeva în interiorul fiinţei noastre, anatomic vorbind, cel mai probabil e localizat  în Sistemul Limbic, deci în inima creierilor noştri dacă îmi permteţi exprimarea şi este perceput în mare sub forma mesajelor subliminale, iar sufletul se concretizează, ia naştere în interiorul fiinţei noastre la nivelul emisferelor celebrale ca urmare a  interpretării senzaţiilor pe care le percepem din exterior şi ca o formă a fundamentului nostru emotiv din care suntem construiţi, incluzând bineînţeles dorinţele individului dintre cine se vrea, cine poate fi şi cum este perceput de către ceilalţi. Cele două entităţi, adică suflet şi spirit se regăsesc în interiorul fiinţei noastre, a fiecărui individ în măsură egală, dezechilibrul prin potenţarea uneia sau alteia dintre ele ducând la acea finalitate pe care o numim destin.

Ei bine, eu afirm că providenţa intervine atunci când înclinăm către spirit, iar inteligenţa, dobândită de-a lungul vieţii în urma exeprienţelor noastre intervine când inclinăm către suflet.

Ce este providenţa? Ea este interpretată ca fiind înţelepciunea supremă a divinităţii în conducerea lumii, pe scurt divinitate supremă sau Dumnezeu. A. Malraux afirma că secolul XXI va fi unul religios sau nu va fi deloc. Eu tind să cred că noul cult al secolului nostru este psihicul, iar noua religie, psihologia. Nu cred că am asistat în istorie la o perioadă în care omul să fie mai mult aplecat spre sine, spre redescoperirea noilor valenţe ale conştiinţei umane ca în prezent. Noul lăcaş de cult este forul interior, comunicarea cu divinul se petrece în forul interior, nu mai este nevoie de intremediari (clerici) şi nici de edificii speciale, sălaş al harului divin (biserici), divinul există, comunică şi se manifestă la fel de bine pe stradă precum în orice alt loc. E adevărat, un loc special te poate ajuta să intri mai repede în transă, însă biserica mea se află în forul meu interior, acolo se petrece dialogul cu divinul.

Am plecat în reprezentarea divinului absolut sau a Dumnezeului pornind de la relaţia matematică a lui A. Einstein privind relativitatea, eu cred că el a lăsat mai mult în urmă decât simple teorii matematice despre lume şi Univers. Albert Einstein a avut privilegiul de a deschide ferestre ancestrale prin care a accesat adevăruri universale. Privind dintr-un punct de vedere subiectiv subliminal am ajuns la următoarea concluzie:

Plecând de la E=mC2 am spus aşa:

E adică Eli sau (Dumnezeu aşa cum a fost denumit el pentru prima oară ca entitate divină unică în istoria umanităţii) este egal cu produsul dintre „Man” ( limba internaţională folosită fiind engleza) adică „Om” şi Conştiinţa sa la pătrat, doar că eu spun că E (Eli) = m (man) X C3, adică Eli este produsul dintre om şi conştiinţa sa la cub şi nu la pătrat pentru că o civilizaţie superioară are reprezentarea dimensiunii de profunzime a lucrurilor (a treia dimensiune faţă de lăţime şi lungime, dimensiunea spaţială) şi pentru că „C” sau conştiinţa umană are 3 valenţe, aşa cum am arătat şi mai sus: conştient, inconştient şi subconştient, aşadar:

E (Eli)= m (man)X Consciousness3 (conscoius, unconscious and subconscious)

Închei prin a spune că ceea ce îi face plăcere sufletului, spiritului nu îi face bine.

Anunțuri

9 responses to “Despre om, Dumnezeu si spirit

 1. Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
  Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

  Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

 2. Daca imi sta in putinta si deserveste unui scop constrcutiv, oricand cu placere.

 3. Mda, abia după ce l-am citi am revăzut antetul. Era cât pe ce să mă umflu în pene că schimb comentarii cu un tip genial! Glumesc, desigur. Interesant articolul. Şi transpunerea ecuaţiei relativităţii în plan religios. Nu-mi pot da cu părerea decât asupra primei părţi, dar celelalte sunt plauzibile totuşi, chiar şi în optica unui profan ca mine.

  • Melami, sunt ganduri pe care le tot am in minte de ceva vreme, e un text cam greoi, dar doream neaparat sa sistematizez int/un fel sau altul aceste ganduri. Mersi de aprecieri, sa auzim numai de bine.

 4. Trecerea de la una la alta este foarte lină, logică şi de bun simţ. Poate că ar fi bine să nu închizi pentru totdeauna subiectul, că s-ar putea să descoperi noi portiţe, conexiuni… Deocamdată e o bijuterie.
  Iar cu asta sunt mie la sută de acord, pentru că aşa simt şi eu: „biserica mea se află în forul meu interior, acolo se petrece dialogul cu divinul”.

  • Da, Melami, inca o mai „rumeg” in minte, descopar in fiecare zi noi sensuri, „portite”, ferstre catre altceva, dar vad ca ti/a staruit si tie in minte de te/ai reintors sa imi lasi un nou comentariu, apreciez la adevarata valoare gestul tau.

 5. Ma bucur intotdeauna cind intalnesc oameni care sunt preocupati de astfel de subiecte, si la fel de mult ma bucur ca recunoasti ca mai e de „rumegat”. Dar te rog sa abordezi subiectul si din alta perspectiva, lasa de o parte rationamentul (sectorul limbic stang :)) si incerca sa primesti informatii in tacere deplina. Chiar daca aceste informatii par antagonice la inceput, lasa-le sa vina, apoi simte-le. Raspunsuri la intrebari despre suflet, spirit…nu se pot da in acest mod liniar si mai ales nu prin intermediul limbajului (oricat de nuantat ar fi ramane tot sarac si rudimentar). In momentul in
  care vei STI, nu vei mai simti nevoia sa scrii despre acel lucru. Pentru ca un ADEVAR nu este suficient sa il crezi, nici macar sa il cunosti. Trebuie sa FII acel adevar si atunci ITI APARTINE. Iti doresc calatorie frumoasa !

  • Veronica Mirela Costache

   M-a impresionat tare mult expresia”trebuie sa fii acel adevar”, si asta pentru simplul fapt ca : „SI EU SUNT ADEVAR”. Mai departe te las in liniste sa te bucuri de ceea ce ai primit in dar.

 6. In religiile orientale se spune ca spiritul este lcalizat in a 7 -a chakra care corespunde cu glanda pineala din centrul creierului. Probabil nu degeaba aceasta chakra mai e numita si „casa spiritului” Fiecare chakra ( centru energetic ) corenspunde unei glande din corpul uman. Deci avem 7 chakre si 7 glande. chakra 1 – glandele sexuale ( casa focului ) chakra 2 -glandele suprarenale ( casa apei ). Chakra trei – encefalul ( casa transcendentei ) Chakra 4 – Glanda tiroida ( casa cresterii ) Chakra 5 – Timusul ( casa inimii ) Chakra 6 – glanda pitulara ( casa inteligentei -al 3-lea ochi ) Chakra 7- glanda pineala ( casa spiritului ). Glandele secreta hormoni de aici si cuvantul „secret”

  Simbolul pentru glanda pineala este conul de pin, deoarece are forma acestuia. Acest simbol al intalninm in toate culturile antice. Chiar si In Vatican exista o curte carese numeste „Curtea Conului” Iar aici este o statuie ( 2m) ce reprezinta conul de pin. De o parte si alta a statuiei este asezat cate un paun iar pe partea centrala un sacrofag deschis. Conul de pin este verde -asta semnifica ca acesta este imatur, are inaltimea de peste 2m, ceea ce semnifica ca ca noi „profanii” nu trebuie sa ajungem la aceasta cunoastee. Paunul reprezinta, la primii crestini eternitatea., deoarece se credea ca, carnea acestuia nu putrezeste, fiind de asemenea asociat cu invierea lui Hristos. Sacrofagul deschis reprezinta transcenderea mortii – acest sacrofag deschis al intalnim si in marea piramida. Tot la aceasta statuie antalnim si inscriptii cuneiforme, la fel ca si in Egipt – Ceea ce indica ca aceasta cunoastere este straveche iar Vaticanul o tine ascunsa de masele de oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s