România mea

O fată, să-i spunem Loredana, 25 de ani, născută în anul de graţie 1984 la Bucureşti,  probabil datorită decretului numărul 770/1966 ,  adoptat de Partidul Comunist Român pentu a creşte natalitatea cu orice preţ, transformând femeile în fabrici de copii în lipsa oricărei metode anticoncepţionale. Loredana a fost abandonată într-unul din orfelinatele din Bucureşti şi înfiată după ’90 de o familie de italieni, familia Errore. Dar se pare că destinul Loredanei nu a fost tocmai o eroare căci asăzi este favorită pentru trofeul mult râvnit pus în joc în concursul Amici, un reality show foarte popular în Italia, a căror ediţii din anii 2007 şi 2008 am avut ocazia să le vizionez în patria lor de origine. De fapt, pe mine nu prea m-a impresionat  la început acest concurs, dar soţia se uita cu mare interes şi m-a făcut şi pe mine curios. E interesant să vezi cum nişte tineri muncesc din greu să-şi valorifice talentele la maxim pe parcursul a câtorva luni pentru a câştiga o bursă de studiu.  De ce luptă? Pentru că ei au exemple a unor oameni care au reuşit în viaţă, şi anume cei care fac parte din juriu dar şi alţi invitaţi de renume care vin să cânte în duete cu aceste tinere speranţe sau să danseze în scenete de musicall.  Acolo, în vest mă refer, ţi se dă o şansă şi altfel, nu trebuie să ai neapărat „pile” sau să dai şpagă pentru a-ţi împlini visele, idealurile.

De Loredana, colegii de şcoală din Italia au râs pentru că avea nişte însemne pe corp, la urma urmei nu este decât o altă extracomunitară, nu toţi italienii sunt la fel, dar toţi italienii sunt italieni. Nu-i acuz de nimic, la urma urmei sunt la ei acasă, cine suntem noi să-i judecăm? Loredana doreşte să vină să vadă Bucureştiul, oraşul ei natal. Foarte bine face. Să vină, să se îngrozească de ce va putea vedea în capitala noastră mândră, să ştie pe viitor pentru ce luptă acolo în Italia. Bucureştiul, un oraş al extremelor în care predomină horificul şi lehamitea.

În altă ordine de idei, o femeie , tânără mamă, la numai 23 de ani, s-a aruncat de la etaj cu copilul ei în braţe, îngrozită că nu are din ce să-şi plătească datoriile. Nici nu pot să-mi imaginez ce umilinţe a  îndurat în trecut femeia aceasta încât depresia ei a prins o formă atât de patologică încât să se arunce cu pruncul ei pe geam. Vă puteţi da seama ce răni a suferit demnitatea ei umană din cauza sărăciei încât să vrea cu orice preţ ca un asemenea episod să nu se mai repete. Să te arunci de la etaj este moartea cea mai brutală pe care ţi-ai putea-o dori, deznodământul cel mai violent cu putinţă cu care ai putea pune capăt vieţii tale.  Vă puteţi da seama că disperarea ar trebui să prindă o asemenea expresie în conştiinţă, în sinele interior,  încât într-o clipă de nebunie să nu mai doreşti să ai nimic de-a face cu viaţa asta şi  să recurgi la cea mai la îndemână modalitate de suicid, să te arunci pur şi simplu pe geam. Nu te gândeşti deloc la durerea pe care căderea, ciocnirea ţi-o va provoca, vrei doar ca apăsarea să înceteze.  

Blestem greu a aruncat fostul dictator asupra noastră, la 20 de ani după ce l-am „siluit”  împreună cu consoarta lui, plecăm, fugim, ne refugiem, ne înstrăinăm în uitare ori ne sinucidem, abandonăm totul, punem capăt la tot dorindu-ne ca într-o altă viaţă soarta să ne fie mai frumoasă.

Anunțuri

4 responses to “România mea

 1. In articol nu spune nimic de datorii, doar ca femeia o fost marocanca.
  Una peste alta, drept ii ca-i mai mult decat trist cand se ajunge la ultima ‘solutie’.
  Nu stiu in ce masura ii de vina Romania ca omii au datorii, da nici n-am vazut cum ne-am putea da deoparte si sa zicem ca Romania ii naspa, romani fiind si noi in Romania.

  • Florin, mersi de vizita. despre articol, e singurul link pe care l-am gasit aseara, oricum stirea am vazut-o la tv si cred ca multora nu le-o trcut pe langa ureche, chiar daca e intr-un mod tragic o stire banala zilele astea. nu poti sa intretii o economie din credite, creditul e motorul unei economii, dar pentru agentii economici, nu pentru persoanele fizice. doi ani de zile, 2007-2008 s-a intretinut si s-a dezvoltat puterea de cumparare in mod artificial la un procent de populatie de aproape 85 la suta, nici nu e de mirare ca ne scufundam mai repede dcat titanicul, a venit ziua scadentei. se pare ca au fost mai multi greieri decat furnici in romanik. iar clasa politica, nu este singura, dar este direct vinovata pentru acest colaps. orice „manager” cu demnitate, cu onoare, cu principii ar demisiona in momentul acesta vazand ca deciziile, metodele sale au un final dezastruos.

 2. Ma gandeam io ca mai trebuia sa fi auzit si de altundeva.
  Cat despre puterea de cumparare, cam asa gandeam in 2008
  http://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/stiri-finante-banci/ra iffeisen-cursul-ramane-fixat-la-3-6-lei-euro-in-viitoarele-6-luni-17054
  io fiind sorin p’atunci.
  Acum gandesc si mai rau.
  Mircea o spus o treaba faina despre clasa politica, cum ca in mare ii asemenea noua, si-mi pare intemeiat, doar dintre noi se trag.
  Si noi suntem vinovati pentru acest colaps, de asta spun ca nu cred ca ne putem trage la o parte si sa judecam lucrurile de aici, fara noi in ele. Ca noi suntem raul si binele de aici, ma gandesc.
  http://anormali.wordpress.com/2009/06/05/dincolo/

  • absolut. toti suntem la fel de vinovati ca oricare altul de situatia actuala. eu nu incerc sa judec neaparat un sistem din afara lui, fac parte din el, si eu sunt corupt ca oricare altul. incerc doar sa subliniez niste aspecte, pe care oricum le cunoastem fiecare, dar nu prea stim sa le punem concret in cuvinte. cu cat un lucru e mai bine definit, cu atat e inteles mai bine. cu cat un lucru e inteles mai bine, cu atat e pus in aplicare mai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s