Reguli de bun simţ la cumpărături

Am scris despre reguli de un simţ în trafic şi simt nevoia să atrag atenţia unora asupra comportamentului pe care-l adoptă când sunt la cumpărături.

În primul rând mă deranjează foarte mult atitudinea nostalgic comunistă a unora care se aliniază dictonului: „clientul nostru, stăpânul nostru”, din postura de client, bineînţeles, nicidecum a vânzătorului. O afirmaţie mai afurisită şi mai blestemată de către vânzători, nici că ar putea exista. Ţin să le reamintesc acelora care nu au lucrat în comerţ şi nu cunosc ce înseamnă munca cu oamenii, şi care se comportă de parcă li s-ar cuveni totul, că sclavia a fost abolită. Da, poate fi adevărat dictonul de mai sus, dar numai în condiţiile în care şi clientul are bun simţ. Adică, dacă intri într-un magazin sau un restaurant, bar, cofetărie, ce local doriţi dumneavoastră, şi tratezi lucrătorii din local ca pe nişte cârpe de şters de jos nu te aştepta să ţi se acorde respectul cuvenit. Doar pentru că ai banii necesari să cumperi nişte produse pe care unitatea respectivă le comercializează, asta nu înseamnă că trebuie să terfeleşti demnitatea celui din spatele tejghelei.

Într-o ţară civilizată poţi aştepta liniştit să ţi se dea restul până la ultima centime, nimeni nu se supără, ba consideră ceva normal acest lucru. Dar la noi, în România noastră dragă, lucrurile nu se pot întâmpla aşa din mai multe motive:

1. Pentru că la casa la care eşti, ca şi la oricare alta, şefii de raion, deci „managerii care este” peste casele de marcat, nu se îngrijesc ca toate casieriţele să aibă fişicuri de mărunţi necesari să dea restul, până şi acei doi bani pe care adesea îi refuzăm din dorinţa de a nu ne îngreuna buzunarele cu mărunt. Chiar şi în cazul în care angajaţii de la case cer mărunt prim staţie, adesea cei de la trezoreria magazinului, să nu-i spun supermarket, nu au bani mărunţi, ei se ocupă doar de cărămizi de bani, restul sunt neimportanţi.

2.Pentru că cel din spate te loveşte constant cu căruciorul de cumpărături, nerăbdător, vociferând la adresa casieriţelor tot felul de bădărănii, de parcă toţi cocalarii şi piţipoancele, dar şi boşorogi nesuferiţi, ciufute sau egoişti, sunt nişte zei înaripaţi cu călcâiele de aur odată intraţi pe poarta hypermarketului. Şi din dorinţa de a scăpa cât mai repede, pleci, nu te mai interesează nnimic cu Dumnezeii în guşă.

3. Pentru că din comoditate adesea spunem că nu avem mărunt prin buzunare, astfel încât să o putem ajuta pe doamna de la casă să ne dea un rest rotund. De fapt, trebuie să cotrăbăim printre cheile de la uşă, cheile de la maşină, acte, telefoane, şerveţele şi alte drăcovenii pe care le aruncăm prin buzunare, borsete, genţi şi alte asemenea gadgeturi imperios necesare omului modern.

4. Pentru că aşa cum am spus şi mai sus, casieriţa nici nu-ţi mai întinde restul pe care oricum majoritatea îl refuză, şi atunci la ce bun să cauţi doi bani prin sertar dacă omul oricum nu-i vrea.

5. Pentru că deseori eşti prea grăbit, renunţi să mai iei şi bonul darămite un rest de doi bani.

Am observat personal oameni care cântăresc legume, pun bonul respectiv pe pungă, apoi mai adaugă doi morcovi sau un cartof, sau ce naiba au mai cumpărat, în aceeaşi pungă, crezând astfel în deşteptăciunea lor măreaţă că pot eluda sistemul, şi ce mai pradă, doi morcovi sau un cartof. Dacă v-a trecut acest lucru vreodată prin cap, gândiţi-vă măcar o secundă la consecinţe. Se poate, mai mult ca sigur, ca un angajat de la paza magazinului, îmbrăcat în civil să vă urmărească sau una din camerele de luat vederi care împânzesc magazinele să vă surprindă. Ia gândiţi-vă că odată aşezaţi la coadă pentru a plăti vă întâlniţi cu un coleg de muncă, să nu-i zic şef, şi în momentul în care aţi ajuns la casă vă abordează unul dintre angajaţii magazinului cerându-vă să vă verifice marfa, legumele sau fructele în speţă, şi se dovedeşte că aţi încercat să faceţi un furt de doi bani, adică o găinărie. Cum credeţi că o să ieşiţi din bucluc? Cam şifonaţi, nu?

Nu mai spun, că puteţi la fel de bine să daţi peste un şef de pază mai zelos, care cheamă poliţia şi se poate să vă alegeţi chiar cu dosar penal pentru o gogomănie de genul de mai sus. Bine, nu pentru un cartof sau un morcov, dar vorba românului, cine fură astăzi un ou, mâine fură un bou. Şi cei mai mulţi după mai multe încercări din acestea, infantile le spun eu, văd că le merge şmecheria şi se dedau la chestii mai grave, cum ar fi schimbarea bonului de pe un pui cu greutate net inferioară pe unul de două ori mai scump, sau produse înghesuite prin buzunare şi altele.

Iarăşi o porcărie tipică românului aflat în supermarket este aceea de a consuma produse pe raion apoi să ascundă ambalajul acestora pe unde apucă. Oameni buni chiar sunteţi dispuşi să vă denigraţi onorabilitatea, respectul de sine chiar nu mai înseamnă nimic?  Ai mâncat, foarte bine, dar plăteşte la casă. Ai băut, ţi-a fost sete, nu zice nimeni să leşini pe raion până ajungi la casă, dar plăteşte.

Nu mai spun despre alte ciurucuri cu care românii pleacă de prin magazine sau le consumă fără să le plătească, se pot vedea şi din afară, nu trebuie să fii neapărat angajat să-ţi dai seama că toate ambalajele găsite desfăcute sau de-a dreptul goale au fost prăduite.  Pornind de la jucării mici, accesorii de tot felul, dvd-uri, pufuleţi, bomboane, chipsuri, sucuri la doză, bere până la cuie, şuruburi, dibluri  în magazinele specializate.

Dacă eşti rugat să pui toate produsele pe bandă, conformează-te că nu e magazinul lu’ tac-tu şi nu faci tu ce vrea muşchiu’ tău. Nu-ţi convine, foarte bine, lasă marfa acolo şi pleacă, nu trebuie să faci neapărat un scandal monstru că ţie nu-ţi convine să te supui regulii generale. Dacă ţi-ar plăcea mai mult să trăieşti  în junglă, nimeni nu te opreşte, acolo nu sunt restricţii. Înfară să dai foc la pădure, eşti liber să faci ce vrei tu.

Dacă un produs e la ofertă dar totuşi din cauza anumitor disfuncţii din organizarea magazinului nu poate fi înregistrat la casă cu preţul respectiv, lasă-l naibii acolo, că nu mori dacă nu-ţi iei nu ştiu ce oală la preţ special, aşa cum ai trăit până acum fără ea, aşa o să trăieşti şi de-acum încolo. Dacă vrei să schimbi cu adevărat ceva, ia o foaie de la informaţii şi depune o plângere în care să-ţi exprimi oful într-un mod civilizat.

Dacă eşti „badigard de mol”,  nu trebuie să pleci întotdeauna de la prezumpţia de vinovăţie. Adică e şi oameni cinstiţi pe lumea asta, ca să înţelegi şi matale, şi se mai întâmplă să fie neatenţi. Din moment ce omul colaborează, nu trebuie să-l bagi în nu ştiu ce cameră, că nu eşti tu „organul legii” să mă privezi de libertate. Dacă în schimb, eşti client şi ai neplăceri în magazin, nu trebuie să urli ca din gură de şarpe că nu te jupoaie nimeni. Nu trebuie să faci scandal dacă ţi se cere să ieşi pe unde ar trebui, nu  pe unde vrei tu că e drumu’ mai scurt. Iar dacă ţi cere să arăţi celor de la intrare ce ai în sacoşă, poţi să suporţi supliciul şi umilnţa de a te supune, nu de alta, dar se poate să ai vreun produs similar cu cele comercializate în mgazinul în care eşti pe punctul să intri, şi dacă nu ai bonul, cum faci dovada că l-ai cumpărat din altă parte.

Bine, la noi, mănuşile de plastic lipsesc cu desăvârşire la raionul de legume şi fructe. Toţi ţiganii, fără a fi deloc rasist, asta e, sunt nespălaţi, pun mâna pe toate cele fără cea mai mică jenă. Lasă aşa, că imediat ne-o auzim de la Madonna. Şi-mi pare rău să o zic, dar ar trebui interzis accesul celor în preajma cărora nu poţi să stai la mai bine de zece metri pentru că te doboară duhoarea. Nici persoanelor în stare de ebrietate nu le-aş permite accesul.

Ultimul punct pe care vreau să-l expun, este vorba despre mamele cu copii. Nu ştiu câte mămici mai citesc astăzi „Mama şi copilul”, dar o regulă pe care mama o respecta cu sfinţenie în ceea ce mă priveşte, fie că-mi convenea, fie că nu, chiar până pe la vreo zece ani, trebuia să dorm după prânz cel puţin o jumătate de oră. Aşadar, nu înţeleg de ce nevoia merg mămicile cu copii la cumpărături între orele 13 şi 16 ale zilei. Bineînţeles că sunt miorlăiţi şi nu le convine nimic, în perioada aceea a zilei un copil ar trebui să ia un repauz şi nicidecum că-l târăşti după tine prin supermarket în nebunia, haosul şi aglomeraţia de acolo. Nu mai zic despre programul de mâncare care trebuie respectat cu stricteţe, şi o pungă de chipsuri chiar nu e cea mai bună idee, mai bine mă abţin că după aia aş cere prea multă responsabilitate din partea unor părinţi.

6 responses to “Reguli de bun simţ la cumpărături

 1. De data asta, citesc punctul de vedere al celui aflat in spatele tejghelei sau a casei de marcat. Toate aceste puncte de vedere sunt pertinente si normale intr-o tara unde oamenii se cred civilizati. si de o parte, si de cealalta a casei de marcat sau tejghelei, se cere politete si bune maniere, corectitudine si cinste. Felicitari pentru articol Mikael!
  O duminica placuta, alaturi de cei dragi!

 2. Mă deranjează foarte tare „badigardul de supermarket”, cel care stă cu ochii pe cine nu trebuie. În loc să urmărească fustele înfoiate doldora de „cumpărături”, se „fixează” pe câte unul care se vede de la o poştă că nu are nici o intenţie „furăcioasă”…

  Am fost şocată la un moment dat să aud o discuţie în care o femeie se autocompătimea spunând ceva de genul: „eu nu am bani să îi ofer copilului meu buntăţi. Merg cu el în supermarket, mănâncă ce-şi doreşte… pun şi eu în coş două pâini, să nu creadă lumea că doar mă uit…”… i se părea atât de normal… şi se aştepta să fie lăudată!

 3. Pe punctul 3 zic ca l-am atins si io, chiar daca sub alta forma
  http://anormali.wordpress.com/2010/03/04/cat-face/
  Iar la ultimul punct, ma gandesc ca nu are a face neaparat ora cat faptul ca, in general, copii sunt miorlaiti (si ceva mai rasfatati, in ultima vreme), mai ales cand ii vorba sa ceara si sa obtina ceva (de pe rafturi).

 4. Pai bine muntene, si noi ce sa mai zicem? C-ai facut lista aproape exhaustiva …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s