Asta seara, Rubens

Priviţi această femeie, nu emană ea o lumină puternică de maternitate. E o femeie zdravănă care poate să ofere copii sănătoşi, vlăstari viguroşi ai unei dinastii perpetue.

Pentru că discutăm despre Rubens, vom lua în discuţie femeile. Ce aţi prefera? O concubină ca un Mercedes sau una ca un Wolkswagen. Aţi dori o damă lângă voi ca o maşină scumpă, luxoasă, dar care consumă mult şi a cărei întreţinre costă mult, şi care vă va servi atâta vreme cât aveţi bani ca să vă daţi cu ea, în rest trebuie să o admiraţi în parcare.  Sau preferaţi o maşină mică, cu consum redus, cu care să-ţi faci treaba, care să nu te coste foarte mult, dar care să te slujească şi la bine şi la greu.

Uitaţi-vă la scena aceasta, e de un erotism nebun deşi i se văd doar sânii personajului feminin din imagine. E îmbrăcată în roşu, o culoare care stârneşte, care aţâţă, care incintă. Dramatismul amplifică acest instinct primar pe care îl resimt, căci sexul adevărat nu are nici un „haz”, dimpotrivă pasiunea e serioasă, e brutală. Împerecherea e doar o încleştare, o regăsire a bărbatului în braţele celei în care caută cu disperare dragostea maternă. Femeia e neputincioasă, ea nu poate decât să ofere, atâta tot, nimic altceva, bărbatul e mereu nemulţumit şi copleşit fie de temerile interioare,fie de neputinţa de a-i oferi mai mult consoartei, fie de ambiţiile care-i ruinează fiinţa.

Iat-o şi pe Eva, nu vi se pare angelică? Adam o ademeneşte, aşa cum a facut-o mereu. Ea e pură, e o fecioară naivă, Adam e mai în vârstă şi o ispiteşte. Eva nu are nici o vină decât aceea de a fi femeie.  

Iată-l şi pe Saturn, devorând un nou născut. O imagine carnală terifiantă despre cruzimea omului. Nu poţi să te abţii, ca cele mai profunde sentimente de scârbă şi ură să nu-şi treacă prin minte, să-ţi invadeze conştiinţa ca un fluviu rece care-ţi face pielea de găină. Homo homini lupus, omul e lup pentru om. Din multe puncte de vedere omul e capabil de cele mai horifice crime. În junglă moartea e narturală, tigrul vânează pentru a se hrăni. Omul ucide adesea pentru a-şi satisface lăcomia spirituală, pentru a-i întina pe alţii. Omul, deşi înzestrat cu abilităţi cognitive care îl situează pe treapta superioară a ierarhiei speciilor, ca un paradox, e capabil să comită crime demne doar de o specie barbară.  Revoluţia dintre nou şi vechi, dintre inovaţie şi conformism.

Deşi exagerată, femeia lui Rubens mi se pare totuşi diafană. Îmi plac femeile cu şolduri late şi sânii mici, îmi exprimă o sexualitate puternică.

Reclame

2 responses to “Asta seara, Rubens

  1. Pingback: Poveşti de viaţă(VII) – O zi cu Mara(VI) « Nu te compromite! Nu te ai decât pe tine.

  2. Pingback: NEAM DE PIATRĂ «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s