La omul sărac, toţi fraierii i-o trag…

 

Realitatea economică românească te pune în faţa unei disperări în pragul căreia te întrebi ce mai ai de pierdut dacă…

Ce ar mai putea avea de pierdut un recidivist, lăsat fără loc de muncă în urma crizei economice puternice care a reuşit să îngenuncheze mii de firme,  rămas acum fără vreo sursă de venit, după ce a fost, dacă se poate  spune aşa, reabilitat. De fapt, de reabilitarea foştilor puşcăriaşi statul român nici nu se sinchiseşte, darămite să le caute loc de muncă. Să spunem totuşi că acel răufăcător odată ieşit de la închisoare şi-a găsit un post de salahor pe un şantier din capitală. În urma crizei care a lovit serios sectorul imobiliar mai mult ca sigur că acum acel puşcăriaş e primul care a rămas fără loc de muncă dacă s-au făcut disponibilizări, deşi în sectorul construcţiilor eşti anunţat de azi pe mâine că nu mai ai loc de muncă, şi asta se întâmplă de obicei înainte de lichidare ori avans.   Aşadar ce-l opreşte pe acel puşcăriaş să pună mâna pe un cuţit să intre în casa unor oameni, să-i ucidă pentru a e fura cele câteva lucruri de valoare pe care le are în casă sau să jefuiască un exchange şi să înjunghie mortal operatorul de schimb.

Sau să spunem că vreun fost puşcăriaş se întoarce acasă, îşi găseşte cu chiu cu vai loc de muncă cu ziua la lucrat pământul, deci zilier în agricultură. Cum cea mai mare parte a populaţiei rurale şi-a vândut pământurile pentru că oamenii nu mai au cu ce să le lucreze,  mai mult ca sigur că a fi zilier la muncile câmpului e echivalent cu a muri de foame sau cel puţin de a trăi de pe o zi pe alta. Aşadar, zilele de părnaie când nu făceai nimic dar ştiai că ai cel puţin o masă caldă asigurată pe zi îţi poate părea un vis frumos, dar ce-ţi lipsea în clipele când erai închis la mititica, nimic altceva decât o femeie. Violând o fetiţă de doar 15 anişori, pentru că e prima care ţi-a ieşit în cale sau pentru că nu are forţa necesară să opună orice fel de rezistenţă poate părea mijlocul cel mai bun de a te întoarce înapoi la părnaie, acolo unde era cald şi bine.  

Dacă îţi alegi o profesie liberală de la cele mai înalte pe scara aspiraţională precum actor, până la cele mai ordinare precum taximetrist, îţi pare mult mai uşor să plăteşti o amendă de 1000 de lei dacă te prinde în neregulă cu actele decât să plăteşti statului taxe anuale echivalente cu venitul net realizat.

Dacă eşti angajat urmăreşti orice cale să-ţi rotunjeşti  prin orice modalitate posibilă  (legală ori ilegală) veniturile pentru că 650 de lei, nu te lasă nici să trăieşti, nici să mori. De fapt un venit ca acesta, te face să te gândeşti că mai bine stai acasă şi vezi tu cum te descurci de pe o zi pe alta, pentru că dacă mergi la umncă oricum nu prea face vreo diferenţă sau cel puţin nu una majoră.

Dacă eşti şef, pentru că manager în foarte puţine cazuri te poţi numi în Românica, ţii strâns cu dinţii de scaun, pupi în fund pe cine prinzi de la conducere şi-i biciui pe ăia mici până la sânge. Eşti pus de foarte multe ori în situaţii imposibile, ca intermediar între client şi firmă, ori între conducere şi angajaţi, şi singura soluţie este să zbieri la ăia mai mici ori la clienţi pentru că directivele din spatele uşilor închise ale birourilor ovale sunt rupte de realitatea de pe teren.

Un tip moral oricâtă coloană vertebrală ar avea se confruntă zi de zi cu un sistem care mai mult că nu te roagă, dar te împinge abitir de la spate să renunţi la orice fel de principii doar ca să supravieţuieşti. Sistemul e de aşa natură încât pus în foarte multe situaţii imposibile oricine reacţionează aşa cum orice om ar face: îşi bagă piciorul şi-l ia pe „fie ce-o fi” în braţe ca singura filozofie de acţiune, pentru că pe un fond legislativ şi economic ca cel al României singura modalitate de a supravieţui e  urmând dictonul: „Scapă cine poate”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s