Oraşul

Dormitează leşinat, cufundat în noapte. Ultimele scursuri colcăie pe stradă. Rânjete de himere amare taie aerul cu sunetul lor strident, tăios, ascuţit. Forme halucinante de strigoi bezmetici apar ca din pământ prin ceaţa deasă sub presiunea neîndurătoare a frigului de început de iarnă.   

Oraşul geme de remuşcări ascunse sub aşternuturi umede, mizerabile. Urbea se scaldă în putoarea-i existenţială. Cerul se pogoară, roşu, ca o ameninţare apocaliptică a sfârşitului iminent.  O plagă, o ciumă, un parazit simbiotic întreţine cadavrul putregăit al furnicarului metropolitan cuprins de beţia onirică a somnului din miez de noapte.  

Târfe uitate de Dumnezeu îşi caută clienţii printre domni cu stare, dar fără de suflet.  Vagabonzi nespălaţi şi năuci se adăpostesc în canale insalubre ca târâturi cu sânge rece şi limba bifurcată în căutare de un sălaş demonic cu fierbinţeli infernale. Sâsâie nefiresc de tare, şuşotesc ceva între ei, se ciorovăiesc pe o sticlă găsită în tomberon din care sorb fiecare, lacomi, scârbiţi din cale afară de zeama caustică ce o conţine recipientul infect.    

Un păianjen păros, rătăcit, goneşte furibund descoperit de lumina felinarului chior ce tronează pe deasupra. Câini vagabonzi latră, ca eroi muţi pe scena dramei urbane. Umblă-n haite după vreo femelă în călduri,  o căţea flocoasă, roasă de foame şi hămesită după mângâierea blajină a vreunui stăpân. O poţi vedea deja alăptând, cu ţâţele-i care o să atârne răsfrânte, ofticate, şi-ţi spui cu stupoare: viaţa-i o căţea şi mai face şi pui.

Alarma unui autoturism ţipă a disperare şi a viol, unul îşi bate nevasta şi stomacul chircit chiorăie a gol. Păşesc grăbit, cu gândul la casă, cotesc la dreapta, înfricoşat de-o umbră şi frica e oarbă şi orbirea e mută. Oraşul e calm şi bezna-i adâncă. E noapte, e fum, e ceaţă şi ţigara mi s-a făcut scrum.

Reclame

2 responses to “Oraşul

  1. Descrierea asta are pentru mine un miros şi o dată certă. Să-ţi trăiască, meştere, bine redat … chit că n-aş vrea să-mi amintesc de serile de genul ăsta niciodată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s