Fast-food în România? Mai bine o cafenea în Sahara…

Să luăm un exemplu cât mai concret de afacere de implementat în România relativ simplu şi uşor, cum este un fast-food, patiserie, gogoşerie, simigerie etc. deci ceva în domeniul alimentar care implică şi producţie, chiar dacă acel ceva îţi aduce 2 lei sau 2000 de lei pe zi, hârţogăria e aceeaşi. Iată mai jos o listă detaliată de acte necesare şi demersuri pentru a deschide o astfel de „întreprindere”:

Primul lucru pe care cineva cu un gând atât de masochist încât ar dori să-şi înfiinţeze o astfel de firmă ar fi să meargă la Registrul Comerţului să-şi rezerve o denumire pentru firmă, vă costă cam 50 de lei după câte îmi aduc aminte. O să dureze acest pas câteva zile, cam 2 sau 3, după care va trebui să se adreseze unei firme de consultanţă pentru că altfel îşi va frânge gâtul în hârţogăria pe care trebuie să o întocmească pentru a face firma propriu-zisă, credeţi-mă am încercat, nu se poate de unul singur.

După ce aţi plătit onorariul firmei de consultanţă şi preţul a unui dosar plin cu hârţoage pe care o „Cărătoare de foi” trebuie să-l întocmească, o să rămâneţi fără vreo 1.500 de lei. Asta în caz că deţineţi un apartament proprietate personală şi puteţi pune sediul firmei cu un contract de comodat în spaţiul respectiv, în caz contrar va trebui să închiriaţi un spaţiu pentru firmă, deci alţi bani, altă distracţie.

Să spunem că după 10 zile lucrătoare primiţi din partea Registrului Comerţului certificatul de înmatriculare al firmei. Odată ce aveţi CUI-ul în mână, puteţi începe să căutaţi spaţiul de lucru şi utilajele de achiziţionat pentru a pune pe roate afacerea. Aici, e în funcţie de cât vă ţine punga, cam ce idee doriţi să dezvoltaţi, dar vă pot spune că orice sumă gândiţi că o veţi investi în utilaje şi amenajarea spaţiului de lucru, puteţi dubla suma sau chiar tripla pentru a afla cu adevărat cât vă va costa investiţia iniţială. Spun iniţială, pentru că vor veni şi alte cheltuieli pe parcurs.

Avem CUI-ul în mână, utilajele achiziţionate, contractul de închiriere pentru spaţiu semnat. Cu contractul de spaţiu mergeţi din nou la firma de consultanţă pentru că va trebui să obţineţi un certificat constatator care vă va da dreptul de a funcţiona în locul respectiv, din nou, vă recomand să mergeţi la o firmă de consultanţă pentru că nervii pe care o să-i pierdeţi pe la uşi în caz contrar nu echivalează nici pe departe cu onorariul perceput de firmele de consultanţă. 

După alte 10 zile lucrătoare aveţi şi certificatul constatator în mână, cu el, mergeţi simultan la o firmă specializată în vânzarea de case de marcat, e de preferat ca în preţul casei de marcat să includă şi fiscalizarea ei, şi deasemenea va trebui să mergeţi la Direcţia Sanitar Veterinară pentru a obţine avizul necesar fncţionării. Casa de marcat o să vă coste între 700 şi 1000 de lei, în funcţie de cât de performant doriţi să fie aparatul respectiv, în plus va trebui să plătiţi un abonament de aproximativ 10 euro pe lună pentru service, în caz contrar nu vă va băga nimeni în seamă în caz că aveţi probleme cu aparatul. Avizul de la DSV vă costă 320 de lei, şi aici va trebui să plătiţi cam 200 de lei lunar pentru analize la produse, suma poate fi mai mare, depinde de numărul de produse pe care trebuie să le duceţi la analize în urma autocontrolului.

Acum, că aveţi avizele, doriţi să angajaţi oameni ca să puteţi da drumul la treabă. Căutaţi oameni, le întocmiţi contracte de muncă, le înregistraţi la ITM, abia după ce v-aţi înscris firma la Institutul Teritorial de Muncă. Odată angajaţi oamenii, va trebui să vă adresaţi unei firme specializate pentru a vă face instructajul de protecţia muncii şi PSI, asta vă va costa cam 100 de lei pe lună.

Vă recomand să vă găsiţi un contabil înainte de a derula orice demers pentru că vă va fi de mare ajutor. Onorariul contabilului e de aproximativ 200 de lei pe lună. La cheltuieli mai puteţi adăuga 391 de lei de fiecare angajat pentru CAS, lunar, petru salariul minim pe economie de 720 lei brut, pe cartea de muncă. Atenţie, şi dumneavoastră ca patron trebuie să fiţi angajat la firmă, fie ca administrator ori ca director.

Ok, să recapitulăm, aveţi CUI-ul, certificatul constatator, contractul de închiriere, avizul DSV, contractul de service casa de marcat, contractul de protectia muncii, contractele de angajare la ITM, contract cu contabilul, amintim şi de contractele de utilităţi de care aţi putea scăpa dacă utilităţile ar fi cuprinse în contractul de închiriere al spaţiului. Pentru că activaţi în domeniul alimentaţiei publice, vă vor mai trebui contract cu o firmă de deratizare şi unul cu un cabinet de medicina muncii. Nu mai amintesc de contractele pe care va trebui să le încheiaţi cu furnizorii, care sunt absolut evidente. Va mai trebui să încheiaţi o poliţă de asigurare pentru utilaje, nu doriţi să riscaţi banii investiţi. Deasemenea, pentru a vă asigura afacerea împotriva furtului, va trebui să încheiaţi un contract cu o firmă de pază. Directia de Sanatate Publică vă mai cere să aveţi un contract cu o spălătorie autorizată pentru uniformele angajaţilor. Deasemenea, dacă vă bate gândul să importaţi marfă din spaţiul comunitar, cun este de exemplu Bulgaria, unde toate produsele sunt la jumătate de preţ, va trebui să vă înscrieţi în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Dacă folosiţi uleiuri în cantităţi mari, cum este uleiul de palmier, vă va trebui deasemenea un contract cu o firmă specializată de colectare. Mai amintesc de analize la fiecare şase luni pentru fiecare dintre angajaţi şi buletine de sănătate. Dacă aveţi un flux destul de mare de marfă, va mai fi nevoie de un contabil primar, care să completeze NIR-urile şi Registrul de casă.

În cz că nu v-am descurajat încă din start, vă doresc succes!

Reclame

6 responses to “Fast-food în România? Mai bine o cafenea în Sahara…

  1. ha ha, simpatica postare, vezi ca ai uitat sa zici de capitalul obligatoriu pe care il poti folosi ulterior. Totusi, nu-s cu totul de acord. da explic altadata.

  2. plus ca, ai mai uitat de avizul de la primarie…cel mai important..care te ajunge in jur de 3000 lei…si care nu ti-l elibereaza DECAT in 30 zile lucratoare…
    Mai bine, NU!!!

  3. eu vreau sa contruiesc cladire fast food trebuie sa platesc 3000 de lei la primarie ?? de ce ?

  4. costurile reale sunt mult mai mari si vor fi enorme se apropie termenul de aplicare a imp.forfetar,asa ceva functioneaza doar in situatia unui vad comercial de exceptie dar care ridica chiria spatiului foarte sus,cred ca de la primarie este necesara doar autorizatia de functionare anuala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s