Degeaba

Îmi vine să urlu în gura mare din toţi rărunchii, cu plămânii plini:  *@=? the Christmas!!!!!  Da, da, aţi citit bine, chiar nu m-a „efuzionat” spiritul acela de sărbători care-i copleşeşte pe majoritatea oamenilor în perioada aceasta, s-ntâmplat în fiecare an până acum, dar iată, anul ăsta mă lasă rece. Păi de ce? Pentru că bătrânii au îmbătrânit degeaba, copii vor creşte degeaba şi noi mai încercăm să reparăm din greşelile trecutului, ne chinuim şi ne căznim, dar văd treaba că tot pe degeaba.

Bătrânii au îmbătrânit degeaba pentru că au ridicat cu braţele lor o lume în care nu se mai regăsesc, invadaţi de tehnologie, agasaţi tot timpul de televizor, bulversaţi de timpurile ce se schimbă cu o viteză ameţitoare, se întreabă ce mai caută ei într-o lume pe care nu o mai înţeleg şi care la rându-i nu le mai acordă un răgaz sau măcar puţină atenţie. Îmi pare rău să o spun, dar mulţi bătrâni de la noi sunt chiar degeaba şi ei ştiu asta. În ţările civilizate, pensia, senectuatea e considerată o a doua înflorire, o perioadă în care mulţi se apucă de hobby-uri la care au visat mereu dar de care n-au avut niciodată timp sau pur şi simplu pleacă în călătorii nesfârşite în jurul Pământului, distrându-se pe bani puţini şi făcând tot ce le trece prin cap în ţările exotice de prin Asia sau implicându-se în activităţi umanitare din statele africane devastate de foame şi holeră. La noi, majoritatea bătrânilor se plafonează la „mersul la piaţă” şi „la grozăviile de la ştirile de la ora 5”. E adevărat, posibilităţile materiale sunt altele, dar asta nu e neapărat o scuză ca să cauţi crâşma sau crama în fiecare zi ca să-ţi iei doza de ţuică ori pălincă. Cunosc şi un domn în vârstă care caută pe youtube invenţii de-ale lui Tesla , un altul care scrie poezii, dar alţi zeci pe care-i ştiu se ocupă de ritualul bahic.

Degeaba vor creşte copii pentru că nimic nu se va schimba în ţara asta, cel puţin nu prea curând. Sunt forţe obscure, atât din interior, cât şi din exterior care doresc să menţină starea de lucruri actuală pe plan economic. Cele din exterior să spunem că sunt îndreptăţite să urmărească rămânerea ţării la nivelul actual, la urma urmei cel de-al treilea război mondial se ţine pe un alt tărâm, armele sunt fie economice, fie social-politice. Iar forţele din interior sunt neputincioase, rău intenţionate şi incompetente. Am puterea să mărturisesc că aşa cum am crescut noi, aşa cresc şi copii zilelor noastre, după aceleaşi stereotipii servite drept educaţie şi mai ales în acelaşi mod haotic şi nevrotic care i-a caracterizat pe părinţii noştri şi pe părinţii lor, în privinţa asta, puţine s-au schimbat.

Degeaba ne chinuim noi, încercând în van să schimbăm ceva, pentru că şi noi, cei care realizează pericolul de a repeta greşelile trecutului, ameninţare la care suntem expuşi zi de zi, suntem la fel de corupţi de sistemul acesta găunos în aceeaşi măsură în care sunt infestaţi şi ceilalţi, cei mulţi,  de acest virus al României post decembriste actual capitalistă, picată din extremul socialist direct în capitalismul de cumetrie. Aceeaşi jucători, aceleaşi metehne, un sistem cu reguli şi cu mijloace noi, inedite, dar la fel de absurde, tot ce ne-a rămas şi n-am avut: libertatea. Libertatea de a face şi de a spune orice, la ce bun, cum să te bucuri de un obiect care nu ştii ce-nseamnă?

Reclame

2 responses to “Degeaba

  1. Nici „bahicul” nu mai are farmec, de multă vreme. Într-o ţară în care lehamitea stă agăţată ca umbra, în ţara cu piciorul (luxat) de plai, în ţara în care strigăm mai mult „pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor” decât „la muncă, nu la întins mâna”, în ţara în care se pierd în ultima secundă meciuri, gânduri, speranţe sau proiecte moarte în faşă, nimic nu ne mai miră. Or asta este şi mai grav. Spiritul sărbătorilor pare o rânjeală naţională…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s