Psihicul uman ia nastere din absurd

Citindu-i pe Freud şi pe Jung, pe Adler, pe Wundt, pe Husserl şi pe Pavlov, putem desprinde ideea că toţi încearcă să înţeleagă şi să explice psihicul uman prin prisma logicii sau a simbolismului, fiecare analizând un produs al gândirii umane, visele, reacţiile la stimuli, comportamentul, angoasa, frustrarea sau stările patologice, dar toţi pleacă de la un numitor comun: psihicul uman este un tot unitar, un sistem integral, o parte completă şi trag concluzii comparând stările labile cu cele sănătoase, tefere.

Însă eu spun că psihicul trebuie înţeles ca pe un amalgam ABSURD. Înţelegerea gândirii umane ar trebui să plece de la ipoteza că psihicul are o cale divergentă şi convergentă dintr-un punct terminus: ABSURD.  Afirm că psihicul uman ia naştere din ABSURD şi toate experienţele noastre se canalizează în ABSURD, pentru că oniricul, fanteziile, memoria, proiecţiile, toate aceste produse ale individului analizate ca segmente individuale, considerate înafara punţii de legătură a conştientului, cea care face posibilă îmbinarea  lor într-o structură armonioasă, o stare eligibilă dintr-o secvenţă de atitudini, un comportament normal, un mesaj „sănătos” transmisibil de la un individ la altul, fără „ordinea” conştientă a personalităţii omului, tot ce ia naştere în mintea fiecăruia dintre noi ar putea fi explicat doar ca un amalgam de nimicuri neînţelese, un amalgam ABSURD după cum spuneam.

Sunt de părere că noi, ca fiinţe umane, corelăm faptele între ele şi le dăm o oarecare logică pentru a le da o însemnătate pentru ceilalţi. Gândurile unui subiect etalate altui subiect în forma în care iau ele naştere în mintea primului, fără explicaţiile şi adăugirile de rigoare pentru a putea fi înţelese, sunt doar o înşiruire de non-sensuri .

Gândurile noastre sunt ca un cod, ca o secvenţă care nu pot fi descifrate fără ajutorul sursei. Gândurile noastre se reunesc într-un ABSURD  a cărui cheie de descifrare o deţine doar creatorul acelor gânduri.

Deci GÂNDUL ia naştere din ABSURD  concretizat cu ajutorul cuvintelor, a vorbelor noastre, iar apoi se reîntoarce în ABSURD, pentru a fi stocat şi reîntrebuinţat ulterior. Mintea umană este ca valiza sau cufărul acela mare pe care îl ţinem prin pod sau prin debara,  dacă un străin ar răscoli prin toate acele lucruri pe care le păstrăm de-a lungul anilor, pentru acel străin lucrurile nu ar avea nici o noimă, nu ar găsi nici motivul pentru care păstrăm acele suveniruri, amintiri, nu ar găsi nici o logică, nici o legătură, văzându-le separat între ele, un străin nu ar putea să-şi explice în primul rând de ce sunt ele acolo deşi noi le păstrăm cu mare sfinţenie.  

Fiinţa umană, psihicul, gândirea, trebuie înţelese în ANORMALITATEA lor, în NEBUNIA, în ABSURDUL lor, numai prin intermediul SURSEI, al individului. Fiecare individ e nebun în felul său, iar normalitate o putem defini ca fiind calea de întâlnire din cuplul diadic.

NORMALITATEA E UN COMPROMIS la care cădem tacit de acord, înafara acestui contract social ar fi imposibilă societatea umană, căci ar fi doar haos.

Anunțuri

3 responses to “Psihicul uman ia nastere din absurd

 1. Citind postarea ta am ajuns la trista concluzie că şi postarea mea de astăzi poate fi considerată absurdă.

  Mi-a plăcut cum ai despicat firul în patru, chiar dacă totul se rezumă la un singur cuvânt ABSURD.

  Sărbători îmbelşugate alături de cei dragi!

  Geanina şi Cristi

 2. … poate de aia se produce „reducerea la ABSURD”, cand psihologia uita de psyche… de suflet. Si reduce psihicul la intelect…
  Vezi tu, omul frumos, intreg, desavarsit, departe de absurd, omul viu, autentic, isi traieste nu isi simuleaza viata. Cand mintea isi primeste rolul ei, si se face unirea ei cu inima. Si cand omul, lucrand cu sine, isi slefuieste diamantul launtric, traind din inspir si din rodul gandurilor cat mai aproape de intelegere, fara a o limita la minte…
  Psyche tine de suflet, mintea vine pe urma, sa incerce a traduce. Si nu poate tot. Fiindca nu are cum…
  Iti pun aici un citat tare drag mie din „Cele sapte pene ale vulturului” de Hneri Gougaud- cartea care mi-a fost ca aerul pentru un scufundat aproape de inec:
  „- Vezi tu, lumea n-are gluga. Ea capteaza totul din cer, de la soare, de la stele. Daca ti-e capul circumcis, el va primi o mie de lucruri pe care nu le poate percepe altminteri pentru ca e acoperit precum fluierul tau. Gaura e prea mica si ceea ce vine de sus intra mai greu.
  – Mi-ar placea sa fiu deschis larg, don Benito, ca lumea. Spune-mi cum sa fac.
  – Uita-ti fricile, uita-ti parerile. Simte lucrurile si lasa-le sa intre. Primeste tot, nu te gandi. ”

  Viata incepe cand incepi trairea… Nici nu-ti poti imagina ce tine in ea o clipa de traire. Imaginatia nu functioneaza, trebuie sa traiesti!

  Sa ai parte de trairi adevarate, bune si savarsitoare, spre a-ti creste si hrani bucuriile, draga Mikael!

  • Iti multumesc mult de acest comment, si mai ales de urarea de la sfarsit, mi-a mers direct la suflet cu mare caldura.
   Si ca sa-ti raspund o sa spun ca psihologia in general imi pare ca o stiinta provenita exact din lucrul pe care incearca cu desavarsire sa-l nege dar il amplifica cu fiece pas pe care-l face, fie test, fie psihianaliza, si anume faptul ca: constiinta umana nu poate fi explicata inafara sufletului. de aceea spun ca ad literam nu putem explica constiinta umana decat pornind de la ipoteza absurdului. Este un element mistic acolo care ne defineste ca fiind fiinte inzestrate cu spirit, il putem numi haos sau hazard, Dumnezeu sau liber arbitru dar trebuie sa recunoastem existenta sufletului.
   O seara frumoasa in continuare si un an nou plin de impliniri alaturi de cei dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s