„În derivă” cu Marcel Iureş

A început de aproximativ o lună şi ceva un serial excepţional cu Marcel Iureş produs şi difuzat de HBO. Am urmărit cam 5-6 episoade până acum şi tocmai ce am văzut making-off-ul  acestui serial, aşa că m-am gândit să le ofer şi eu o părere celor interesaţi să citească vreuna.

Proiectul e unul foarte ambiţios, însuşi cooptarea geniului actoricesc al lui Marcel Iureş care se transpune flash and blood în personajul terapeutului Andrei, dovedeşte acest lucru.  Un serial de o calitate asemănătoare nu-mi aduc aminte să se fii realizat până acum pe meleagurile mioritice de după ’90 şi ever. Poate că pe partea de telenovele, regia mecanică a MediaPro Pictures, a început să dea rezultate, pentru cei care preferă genul acesta de filme.

„În derivă” prezintă teme cât se poate de actuale, locale şi chiar globale, dacă ar fi să ne gândim la faptul că serialul ar putea fi preluat de televiziuni de pe plan internaţional. Dar totuşi scenariul reuşeşte să iasă din tipicul curentului ce  tinde să abordeze la infinit realitatea cruntă, agasantă, a românilor şi României zilelor noastre sau a comunismului pre-decembrist.   Parcă m-am săturat de acelaşi mesaj pesimist care ni se transmite pe un fundal gri dintr-o Românie care nu se va schimba niciodată.

E adevărat, scenariul ar putea părea ieşit din familiarul cotidianului românesc, la urma urmei am putea să ne întrebăm câţi români ar dori să meargă şi-şi permit şedinţe de terapie psihologică. Dar prin intermediul personajelor se realizează o radiografie a sănătăţii mentale a unui popor balcanic şi chestia interesantă este că personajele ar putea fi universale, adică ele s-ar putea regăsi şi-n Rusia, şi-n Bulgaria, în Anglia sau în Germania.

Serialul poate fi privit şi ca o redescoperire de sine, o trăire cu rezultat de autocunoaştere şi dezvoltare personală  prin intermediul  cazurilor care ne sunt prezentate. Terapeutul Andrei, personajul lui Marcel Iureş, ne dezvăluie prin incertitudinile sale, prin neliniştile sale interioare, cât de grea şi de epuizantă poate fi profesia de psiholog. Creierul uman e cea mai complexă parte a corpului uman iar înţelegerea „secreţiilor” sale sub forma lor abstractă materializate în gânduri e una dintre cele mai grele încercări la care s-ar putea supune oricine.

Aş putea să le reproşez faptul că sunt prea puţine personaje pentru un serial, aş dori un cerc mai larg, mai multe atitudini în faţa vieţii şi a morţii, un grup mai larg de pacienţi cu diferite viziuni şi observaţii  asupra a ceea ce înseamnă activitatea, sentimentele, relaţiile, într-un cuvânt, aş dori să văd prezentate mai multe destine psihice.

Pe mine m-a prins serialul, vi-l recomand cu cea mai mare încredere având în vedere că e singurul serial adevărat realizat în România, neavând un termen de comparaţie, aş putea foarte bine să afirm că este şi cel mai bun. Vizonare plăcută!

Anunțuri

One response to “„În derivă” cu Marcel Iureş

  1. Pingback: Lup – Nedumerire «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s