China între triumf industrial şi declin mondial

Chiar dacă domnul Băsescu a spus-o că dacă e criză în Statele Unite la noi nu se simte. Ei! uite că s-a simţit şi încă se mai simte că România e în rahat de la o graniţă la alta, mai supravieţuiesc contrabandiştii de pe la Dorohoi şi Sighetu Maramaţiei, de pe la Drobeta Turnu Severin şi poate ăia din port de la Constanţa. 

Dacă în China se produce acum în draci, că ce era până acu’ 10 ani când orice om de pe planeta asta strâmba din nas când cumpăra câte un lucru făcut în China, acum numai în China se mai produc toate, începând de la lenjerie intimă, ciorapi, chiloţi şi alte cele nevoitoare omului să-şi acopere ruşinea până la maşini şi mixere şi roboţi de bucătărie, plăşmi şi calculatoare. Să spunem de dragul economiei mondiale că n-ar fi nimic rău în asta, la urma urmei cât or fi ei de comunişti tot pe piaţa de capital se bazează.

Dar se-ntâmplă că noi ca oameni trecuţi prin comunism cam ştim cu ce se mănâncă socialismul ăsta de cumetrie care se practică acum şi-n Repblica Populară Chineză contemporană. Se produce mult, calitate proastă, costuri reduse şi ce este mai important, fără a da nici cea mai mică importanţă factorului major al protecţiei mediului înconjurător.

De ce mă agită aşa tare chestiunea? Păi imaginaţi-vă o Românie cam de zece ori mai mare cam cum era ea pe vremea lu’ nea Nicu… zeci de furnale de fum, sute de combinate chimice şi siderurgice, şi acum gândiţi-vă cam ce impact au acestea asupra mediului înconjurător la nivel planetar. Este unul signifiant, nu-i aşa?

China deţine o treime din populaţia Globului şi în prezent ocupă locul trei ca forţă economică a lumii, asta ca să ne reprezentăm la scară reală dezastrul de care e capabil acest imperiu economic asiatic.

     

Reclame

3 responses to “China între triumf industrial şi declin mondial

  1. Basescu eram mult mai credibil cand spunea asta. Pun pariu ca acum regreta ca a spus ca aceasta criza de nivel mondial nu se va simti in ROmania.

  2. Bunică-mea numea „biciul galben” toată puterea asta chinezească. Și spunea că toată lumea va simți acest bici. O fi știut ea ceva ce noi abia întrezărim 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s