„Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat”(Galateni 3,27)

Că tot a fost Boboteaza, să vorbim despre Taina Sfântului Botez.

Botezul nu e doar o reuniune aşa la care se mănâncă chiftele, se bea ţuică şi atât. Botezul reprezintă momentul în care omul îl cunoaşte pe Dumnezeu, îşi spală păcatele, cele făptuite şi păcatul strămoşesc, pentru a trăi veşnic în credinţa mântuitorului Iisus Hristos. Bun, cam asta e ce ştim de la Biserică despre Botez, dar ce semnificaţie are el cu adevărat pentru fiecare dintre noi?

 În primul rând nu sunt de acord cu ideea că omul trebuie botezat încă de prunc sau dacă se întâmplă acest lucru, de ce acest moment foarte important pentru credinţa fiecăruia nu este reactualizat printr-un ritual la fel de important la vârsta majoratului. De ce acest pas însemnat întru credinţa noastră viitoare trebuie rememorat doar prin amintirea celor apropiaţi, poate fi retrăit doar prin intermediul realtărilor celor care au asistat la eveniment.

Fiind practic pasul prin care ni se recunoaşte valoarea de individ aparţinând cultului creştin, de ce nu ni se dă şansa să acceptăm prin voinţă şi sacrificiu proprii a ne dedica trup şi suflet unei credinţe anume, credinţa în speţă fiind Creştinismul. Vreau să spun că acest moment plin de evlavie şi încărcat cu un simbolism atât de măreţ şi de puternic ar trebui trăit de fiecare din noi prin prisma unei minţi mature, adulte, astfel ca fiecare să realizeze importanţa cuvenită şi responsabilitatea asumată la momentul oportun.

Biblia spune :”Cel ce va crede şi se va boteza, se va mântui” ( Marcu 16, 16) dar copilul botezat nu are conştiinţa necesară înţelegerii acestor lucruri, ştiu prea bine că acest lucru se răsfrânge asupra naşului, dar nu înţeleg de ce nu i se dă dreptul individului de a-şi alege singur credinţa care i se pare cea mai dreaptă. Cred că răspunsul stă în faptul că botezul se trage tot dintr-un ritual păgân, pentru că botezul a luat locul tăierii împrejur, iar taierea imprejur se săvârşea şi asupra copiilor, cum trebuie săvârşit şi Botezul.

Tot acest articol nu vrea altceva decât să întărească credinţa mea într-o Biserică unificată care să se clădească pe o reformă puternică a modurilor prin care se realizaeză apropierea omului de Dumnezeul său. Ritualurile de acum 2 mii de ani nu se mai potrivesc societăţii actuale, religia trebuie reformată după profilul actual al cetăţeanului metropolitan.

PS: E, că-i un fel de sistem mafiot, pe stilu’:” Te băgăm şi pe tine în cârdăşie cu noi, doar dacă îşi pune careva obrazul pentru tine” sau „Naşu’ naşilor, şefu’ şefilor”- „Capo di tutti capi”.

Reclame

6 responses to “„Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat”(Galateni 3,27)

 1. Cred ca problema e aici distorsionarea rolului nasului in societatea asta a noastra. Nasul are rol de lider spiritual al copilului nu sponsor cum e prost inteles acuma. Nasii se leaga la botez sa fie responsabili pentru copil, sa il educe religios. Alegerea nasului la noi se face pe cu totul alte principii.
  Deasemeni nasul trebuie sa fie o piedica inaintea orfelinatului, in cazul decesului parintilor sau in cazul abandonarii copilului acesta are obligatia morala de a se asigura de viitorul copilului.
  Ia sa mergem noi la orfelinat sa intrebam copii aceia: cine sunt nasii vostri? Stiu nasii vostri ca sunteti aici? Si apoi sa mergem la nas sa-l intrebam : Ce ai cautat tu sa-ti pui sufletul ramasag pentru copilul asta daca nu te intereseaza de soarta lui? Ca asta inseamna sa fii nas: iti pui sufletul ramasag.
  In ceea ce priveste „reforma” asta, adica protestanismul, toate ideile astea au fost de la inceputuri si usor au disparut in veacuri. Toate sectele de azi care cred ca au idei noi sunt de fapt bazate pe idei care au fost si au disparut in timp.
  Unionismul asta este evident un lucru bun insa nu se pot face compromisuri de dragul unirii asteia. Detaliile ce tin de dogma nu se pot negocia cu ortodoximea deoarece nu s-ar mai chema ortodoxime ci altecele.
  Protestanismul european de exemplu avea foarte multe in comun cu Ortodoxismul initial. De aceea in vest are un succes enorm insa cand ajunge in est esenta nemultumirilor lor legate se scaunul papal nu se mai aplica si nu pot convinge mai pe nimeni.
  Anglicanismul de exemplu la inceputul secolului era exact ortodoxism cu ceva traditii diferite, ei fiind atat de departe geografic nestiind despre ce fac bisericile rasaritene.
  Abia apoi apare plecarea asta pe cai diferite deoarece ei nu vin la soborul ortodox si nu iau decizii impreuna ci dupa cum evolueaza societatea lor.
  Lumea s-a modernizat de sute de ori, ortodoxismul nu a avut nevoie sa se schimbe macar odata in Dogma, tehnic evident ca sunt imbunatatiri, dar dogmatic nu. Asta din cauza ca puterea in sanul bisericii apartine monahilor si vocii lor colective nu Patriarhului, nu unei persoane, nu unui grup mirean care are de a face cu oamenii, cu lumea, cu politica. Ei fiind distincti nu sunt afectati de mersul lumii, nu au bias-uri in functie de lume si de viata asta, caci nu viata asta o promite Hristos.

 2. Observ ca dumeata aia „darul” de a citi printre randuri Biblia care nu e o carte careia fiecare cititor sa-i dea interpretari dupa puterea sa de intelegere si bunul sau plac.Biblia e un intreg ce contine adevarul in forma lui pura de aceea cei ce o citesc doar cu mintea nu pot avea acces la Adevar. Te intreb pe dumneata, oaia ratacita: ce se intampla daca acel copil, pe care vrei sa-l botezi la maturitate, moare inainte de varsta aceea? Opreste-te din a vrea sa intelegi cu tot dinadinsul taine lasate sa ramana taine si mai ales opreste-te din a sminti si pe altii.

  • Daca moare inainte de varsta aceea nu e un argument destul de bun, ba chiar imbecil, asa ne putem pune problema daca nu cumva moare la nastere si deci de ce nu l-am boteza inca din burta mamei. Apoi e o discutie ipotetica si o discutie ipotetica se tine de dragul de a analiza si alte optiuni individuale, sociale etc care se pot lua pentru a se ajunge la dezvoltare in plan personal sau social. Nu am aroganta de a spune ca eu detin adevarul absolut dar am deschis discutia, si de aici inainte astept argumente pro sau contra tezei mele, care nu e nici macar o teza ci o ideea oarecare. In caz contrar o sa caut o pereche de ochelari de cal pe intenet!

 3. De ce societatea civilizata are o gramada de legi scrise si nescrise? Probabil ca nu e nevoie de disciplina, respect si legi in fata fiecaruia dintre noi sa raspundem.
  E important botezul copilului de mic ca sa-i indrepti pasii spre Biserica si Dumnezeu si piedici sunt la tot pasul, daca il lasi liber se va ruga la calculator, televizor si internet si de Pasti va aprinde o tigara intr-un club manelizat.
  Fiecare dintre noi facem bune si rele deopotriva si crede-ma, la maturitate putini mai ascultam de parinti si de cei apropiati si o luam pe drumul pierzaniei ca doar avem modelul Occidentului, traim din plin fara nici o regula si suntem egali cu totii de nu mai presus decat cei mai bine pregatiti intelectual si mai in varsta.

  • dar oare nu este mai corect sa aleg spre ce credinta vreau sa ma indrept la varsta majoratului, de ce trebuie sa fiu pus in situstia de a/mi trada credinta aleasa deja de parintii mei. asface o analogie cu casatoriile aranjate de catre parinti pentru copii lor de acum cateva decenii care se mai practica si acum prin India si alte tari de prin Orient, de unde stiu parintii ce este mai bun pentru odraslele lor atat in dragoste cat si in credinta.

   • Fiecare om de la 18 ani e liber sa faca ce vrea, altii isi iau acest drept si mai devreme.
    Oare de unde apar din ce in ce mai multi atei? Avem bani, sanatate si ceva noroc, Dumnezeu poate sa stea la o parte.
    Orice ins iai alege calea in viata, cei mai multi drumul cel mai scurt care pare dulce ca mierea si la final te lasa intr-o gara pustiita, plina de balarii si ar vrea sa urce iarasi intr-un tren, sa-l duca departe, oriunde in lumea larga dar o doamna port negru ii face ochi dulci si acesta n-are curaj sa o priveasca darminte sa o sarute.
    Recunosc, am fost trimis de mic la biserica si nu prea imi placea acele ore, eram cu gandul in alta parte iar acum adult fiind, ma bucur cand pot sa frecventez acel loc, foarte rar mai mult la sarbatorile mari si nu e din cauza ca n-am chef sau am petrecut pana dimineata ci am niste raspunderi si n-am cum sa ma sustrag, aproape toata duminica mi-o consuma.
    Cine trebuie sa-i faca educatie copilului in primii ani de viata: anturajul sau format din baieti scapi din mana de parintii lor care ajung sa se bata, sa injure si sa se imbete SAU familia si biserica din care provine oricare ar fi aceea atata timp cat e crestina?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s