Nu mai e TIMP

Nu mai e timp pentru nimeni, pe toţi îi auzi lamentându-se, de la vladică la opincă, că nu mai are TIMP.

Ba că trebuie sa se împartă între copii, servici, spălat rufe, pus masa, fie că trebuie să ajungă de la sala de fitness la salonul de bronzat şi după aceea are programare la masaj, toată lumea spune că nu are timp. Dar timpul e acelaşi de la Iulius Caesar Augustus care şi el preocupat de estetica corporală s-o gândit să mai introducă încă două luni în calendar ca să aibă timp între două campanii de cuceriri pe frontul de est să-şi pună o mască cu castraveţi şi să se epileze pe picioare. Şi cum să le denumească Augustul în luminăţia sa altfel decât Iulie şi August.

Timpul tot la fel să măsoară de când lumea şi pământul, de pe vremea mesopotamienilor (era mai cult să spun de vremea vechilor locuitori ai Mesopotamiei dar am vrut să vi se încurce limba în gură). Minutul nu s-a dilatat în nici nu fel, nici nu s-a micşorat, el a rămas aceeaşi unitate de măsură de 60 de secunde, plictisitor din partea lui.

Ceea ce s-a schimbat cu adevărat de-a lungul anilor, a decenilor, a milenilor chiar, a fost PERCEPŢIA asupra timpului. Mereu această percepţie a suferit tot mai multe constrângeri, de ea s-au legat tot mai multe temeri că timpul s-ar micşora. De fapt, modul de a trăi care a devenit tot mai alert de-a lungul a milenii de civilizaţie umană a reunit în el tot mai multe activităţi cucrriculare şi extracurriculare în sfera de dependenţă a omului de a face ceva , orice, numai să nu lase timpul să treacă degeaba.  

Aceasta a fost miza de căpătîi atunci când patricienele şi alt gen de fustăraie de aristocrate s-au apucat să-şi frece slugile la melodie, doar pentru a nu simţi că trăiesc degeaba. Trebuiau să găsească toate fufele alea de-a lungul istoriei să facă şi ele ceva cu timpul lor sau cum zicea un prieten de-al meu de origine italian ( ei au cultura asta în sânge) „Un paio di mame che non fanno un cazzo”- adică în traducere liberă „un grup de mame care nu face o p….”

Omul nu se limitează doar la a trăi cum făceau odinioară strămoşii noştri, adică să culeagă ce-i dă pământul şi apoi să lenevească. Nu, omul aşa cum e el trecut în manualul de anatomie Homo Sapiens Sapiens, trebuie să se cultive, să practice un sport, să se-ngrijească de educaţia copiilor săi, să fie în temă cu toate noutăţile pe varii subiecte, de relaxat nu mai are timp că şi atunci se uită la televizor (apropo, a te uita la televizor nu este egal cu a te relaxa, dacă vrei să te relaxezi du-te în parc şi ascultă păsărelele) . Şi apoi ne întrebăm de ce nu mai are timpul răbdare cu noi. Apar ca revers al medaliei, depresia, superficialitatea, derapajul, mania.

Dacă faci o grămadă de chestii, nici nu-i de mirare că trece timpul fără să simţi şi te întrebi unde s-au dus anii. Aşa că „STOP WHAT YOU ARE DOING NOW AND LOOK AT THE CEILING”, adică „Opriţi-vă din ce faceţi acum şi uitaţi-vă în tavan”. Plictiseală, ştiu! Dar nu-i aşa că aţi trăit mai mult?

Anunțuri

7 responses to “Nu mai e TIMP

  1. Ar fi minunat sa faca cest exercitiu cati mai multi dintre noi… Sa lase deoparte fuga… sa priveasca in tavan sau sa asculte, in soapta, o chitara inexistenta… 🙂

  2. Exista totusi o parte a celor avizati care spun ca s-a scurtat timpul, adica masura e aceeasi, dar noi avem aceelasi coordonate. mai pe romaneste, azi e luni se deja parca prea repede s-a facut vineri seara…iar aici iti dau dreptate: tot despre perceptie e vb. foarte misto ideea ta de a scrie postarea asta.

  3. „Voi aveţi ceasuri, noi avem timp.” (proverb african)

  4. Timp avem. Ce nu ştim este cum să-l gestionăm. Culmea că profesorul universitar care lucrează la ceva experiment are timp, dar gospodinele n-au niciodată. Poate că dacă reuseşti să-ţi determini nişte ţeluri la care să chiar lucrezi din inimă .. descoperi că ai timp; pentru că nu mai faci lucrurile de mântuială atunci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s