Loisir

LOISIR [LOAZÍR] s. n. timp liber (al cuiva). ♢ folosire optimă a timpului liber, potrivit dorinţelor şi înclinaţiilor individului. (< fr. loisir)- webdex. dexonline

Paradoxal, nu-i aşa? Până şi timpul liber trebuie folosit în calitate şi cantitate optimă, şi atunci mă întreb la ce nevoia ne mai foloseşte să avem timp liber? La ce mai foloseşte ca omul să aibă un timp liber, un timp doar pentru sine, un timp al reflecţiei interioare, ce rost toate astea dacă până şi acest timp trebuie calculat, planificat, bine gestionat?

Timp liber pentru mine înseamnă să stai pe bancă în parc şi să te uiţi la păsărele prin copaci, să asculţi vântul cum şuieră, să te bucuri de soare, deci să nu faci nimic, să-ţi laşi mintea să zburde pe neţărmuite şi nenumărate hotare ale imaginaţiei nebuneşti sau lumeşti.

Adică omul îşi dovedeşte încă o dată gândirea paradoxală, cinică, distorsionată căutând să-şi petreacă timpul pentru sine într-un mod cât se poate de  sintetic. Da, în timpul liber fiecare e înclinat să facă ceea ce-i place mai mult, să joace cărţi dacă asta-i face plăcere, să danseze, să deseneze, dar cât de bolnavă poate fi societatea noastră astfel încât până şi timpul liber ar trebui folosit în mod optim, chiar şi cel puţin în definiţie. Adică nu sunt unul înclinat spre lenevire, dar beneficiul timpului liber îţi oferă exact această posibilitate, să mai şi leneveşti din când în când în timp ce faci ceea ce faci.

   Mă rog, eu cu nelămuririle mele…. Oricum, am observat că pentru „mulţi timp” liber înseamnă privitul la televizor sau jucatul pe calculator, nimic de obiectat, fiecare cu delectările sale, dar mai toţi aceştia se plâng a doua zi la muncă, sau cel mai enervant lunea, „vai ce repede a mai trecut week-end-ul”. Da, păi chestiile astea, cum sunt jocurile pe pc şi butonatul tv-ului sunt cele mai mari mâncătoare de timp cu cele mai mici satisfacţii pe plan personal şi fără a nu avea nici pe departe vreo legătură cu odihna.

Sănătatea unei societăţi se măsoară şi prin calitatea timpului liber pe care-l petrece.Un randament cât mai bun în profesia pe care fiecare o desfăşoară necesită o acurată nevoie de odihnă, detaşare, relaxare. Ok, nu sunt bani, dar cu plimbările în parc ce s-a întâmplat?

Reclame

One response to “Loisir

  1. Ceea ce mi se pare tragic este faptul că am întâlnit oameni care nu mai știu ce să facă atunci când nu trebuie să facă nimic. Îi spui „păi ești liber să faci ce vrei” și el își caută ceva de lucru ca să nu mai aibă atât de multe de făcut pe viitor.

    Am fost atât de multă vreme sclavi încât am uitat ce înseamnă să fii liber.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s