Zece pitici pe creier

Evoluţie sau creaţie? Ereditate versus mediu? Eutanasia sau viaţa în chin? Pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă? Avort sau pro-viaţă? Hazard sau destin? Protecţie socială sau politici liberale?  Credinţă sau ateism?  Căsătorie sau celibat? Intelect sau afect?

Oricare din cele zece de mai sus poate fi o opţiune la fel de reală, de concretă şi de viabilă precum oricare alta. Viaţa este egală cu graniţa dintre adevăr şi minciună, raţional şi absurd, sentiment şi judecată. Universul, legile după care funcţionează sunt aceleaşi şi-n atom ca şi-n Sistemul Solar, un nucleu în jurul căruia gravitează particule care pot fi de mărimea unei planete sau de ordinul micronilor.

Lumea fiecăruia e un Univers cu limite infinite atât intrinsec cât şi extrinsec. Am putea să ajungem să cunoaştem planete la depărtare de milioane de ani lumină dar să ne întrebăm încă cu stupoare ce anume provoacă o maladie atât de cumplită precum cancerul. Aş putea să-nvăţ toată viaţa despre om şi despre trăirile sale interioare dar să mă -ntreb veşnic: Eu cine sunt?

Realul interior al fiecăruia are veridicitate atunci când e coerent cu realitatea înconjurătoare, în altă condiţie eşti fie proscris, fie excentric dacă nu chiar nebun. Dar mă-ntreb ce e mai raţional, să alegi o lume goală plină de haos şi hazard sau credinţa în ceva, fie că se chemă Dumnezeu sau ierarhie, toleranţă şi bunăvoinţă, pentru că mi se pare mai raţional să ai credinţă în ziua de mâine decât să te apuci de băut.   

Viaţa înainte de toate trebuie să aibă un consens, şi pentru ăla bogat cât şi pentru ăla sărac, şi pentru ăla sărac cu duhul cât şi pentru ăla deştept, şi pentru ăla ateu cât şi pentru ăla cu Credinţă, atâta timp cât fiecare stă în barca lui extremă nu vom putea niciodată să descoperim adevărul. Adevărul stă întotdeauna undeva la mijloc, dar şi mijlocul acesta pentru unii e o convenţie iar pentru alţii e un dezacord.

Reclame

One response to “Zece pitici pe creier

  1. „Lumea fiecăruia e un Univers cu limite infinite atât intrinsec cât şi extrinsec. ”
    Literar are un sens, matematic exista infinit, real nu exista infinit, nici macar Universul pare sa nu fie infinit, pina acum in tot spatiul cunoscut de noi exista o oarecare densitate. Nu mai stiu exact parca era de cativa atomi la 3-4 metri cubi, din fizica pe care o cunoastem, orice are densitate are masa, orice are masa are volum, orice are volum e ceva finit.
    „Dar mă-ntreb ce e mai raţional, să alegi o lume goală plină de haos şi hazard sau credinţa în ceva”
    Nu cred ca e nevoie ca lumea fara credinta in ceva sa fie goala , plina de haos si hazard, de ce sa nu fie una a judecatii clare, una a responsabilitatii actiunilor fiecaruia, una a alegerii de a face bine in loc de rau fara o motivatie fortata din exterior?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s