Momentul naşterii conştinţei umane

Când anume a luat naştere conştiinţa umană, când anume conform cu Darwin ne-am desprins de regnul animal pentru a deveni specia autointitulată superioară Homo Sapiens? Când ne-am desprins din noroi şi am început să gândim despre şi asupra noastră, pentru a reîntregi gândul uman într-un EU unitar?

O întrebare bună, la care am putea da răspuns plecând de la o altă întrebare fundamentală: ce anume deosebeşte omul de animal, de insectă sau chiar de unele specii de plante carnivore? Omenirea deşi un furnicar imens privit din exterior se deosebeşte de o colonie de furnici pentru că dezvoltă o ambiţie uneori prostească dar care cu riscul a mii şi mii de vieţi ne-a dus în cele din urmă la stadiul de dezvoltare la care suntem acum: CURIOZITATEA. Suntem singura specie pe Pămâtul acesta care se-ntreabă şi caută cu încăpăţânare şi împătimire răspunsuri la întrebări care ţin de o latură superioară a existenţei: Cine suntem? De unde provenim? Ce este timpul? Cât de mare e Universul nostru? 

Se ştie că în psihologie primele semne ale dialogului interior apar la copil la vârsta de doi ani şi jumătate – trei, e adevărat că se raportează la sine ca la persoana a treia. Dacă întrebi un copil de vârsta aceea cine a făcut cutare lucru, el îţi va răspunde că Gigel sau cum anume se numeşte el a făcut acel lucru, nu îţi va spune „EU”. Copilul dobândeşte conceptul de SINE în jurul vârstei de cinci ani. Ce fac oare copii între 2 şi 5 ani, ce anume exasperează părinţii de pretutindeni: întreabă mereu despre câte-n lună şi-n stele. Dacă la început se mulţumesc cu câte un răspuns vag, monosilabic, mai târziu adaugă întrebări ajutătoare de genul: De ce? Unde? Când? Deja în jurul vârstei de cinci ani vor răspunsuri cât mai complexe, nu se mai mulţumesc cu aceeaşi placă zgâriată care se repetă la nesfârşit.  Vor să ştie, să cunoască, să exploreze cu mintea tot atâtea posibilităţi ca şi adultul.

Aşadar conştiinţa a luat naştere în momentul când omul şi-a pus primele întrebări referitoare la parcursul său vital. Mai mult ca sigur că primele puneri de problemă, pentru că la urma urmei asta reprezintă o întrebare, au fost legate de nevoile bazale, hrană, adăpost, trai, procreaţie. Dar omul începând să-şi reprezinte natura, mediul, s-a văzut şi pe EL din exterior ca parte a acestui univers infinit de obiecte ce ne înconjoară. Momentul când s-a privit în oglinda râului înţelepciunii din care a sorbit nu s-a mai văzut ca un simplu obiect neânsufleţit, dar a fost emergentă  problema Sinelui. Din momentul acela individul s-a raportat la El ca „despre Om (sine)” şi „Omul în relaţie cu natura (obiectele)”. 

Să luăm drept exemplu picturile rupestre de la Altamira, primele vestigii umane care datează şi astăzi. Pe pereţii peşterii de pe teritoriul Spaniei avem schiţat Eu-l antic al strămoşilor omenirii de astăzi. Acolo este reprezentată fosila a ceea ce numim astăzi gândire abstractă: vânătoarea-îndeletnicirea de bază a omului preistoric şi preocupaţia sa primordială.  Care erau temerile fundamentale ale omului preistoric, cum îşi punea problema existenţei sale? Supravieţuirea prin jertfirea altor specii. Dar desenele pot reprezenta şi un mesaj  de transmitere a cunoştinţelor şi deprinderilor către generaţiile care vor urma, aşadar omul preistoric îşi dovedeşte superioritatea faţă de cum am putea noi să-l privim: omul cavernelor nu numai că-şi punea problema existenţei dar totodată dorea să-i înveţe pe predecesori din cunoştinţele sale, îi iniţia chiar într-o oarecare măsură. O altă calitate a fiinţelor superioare, aceea de a se dapta prin învăţare.

Deci iată când s-a născut conştiinţa noastră, atunci când ne-am pus prima dată întrebarea. Omul superior, filosof, s-a desprins de restul când s-a pus sub semnul întrebării, când şi-a contrazis însăşi existenţa, şi după milenii de gândire a ajuns la acelaşi răspuns inevitabil: Nihil sine Deo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s