Personalitatea în plan medical

Medicina occidentală a respins până nu demult orice implicare a ştiinţelor aşa numite empirice, transmise pe cale orală fără un suport de evaluare categoric, fără a fi puse în practica ştiinţifică ca apoi să fie expuse în scris sub forma unor teze solide. Una dintre ştiinţele de care vă spun, care se bucură de o foarte mare popularitate în prezent, este cea a acupuncturii.

Cam la fel cu acupunctura s-a întâmplat până nu demult şi cu psihologia mulţi spunând că această ştiinţă nu se delimitează de filozofie, alţii fiind sceptici că conştiinţa umană poate fi în acelaşi timp şi obiectul şi unealta de observaţie. Dar iată că secolul nostru se înclină aşa cum este normal spre cunoaşterea sinelui propriu cât şi a celui general. Omul doreşte mai mult ca niciodată să-şi înţeleagă pornirile, instinctele, dorinţele, nevoile.

Medicina ar trebui aşa cum e normal să recunoască psihologia ca pe o unelată în a combate cauzele reale ale multor boli atât a afecţiunilor acute, dar mai ales a celor cronice. În fişa medicală ar trebui pe lângă histograma afecţiunilor de care a suferit pacientul să apară şi o scurtă evaluare psihologică, dar mai ales personalitatea şi tendinţele ce recurg din acest pattern. La baza personalităţii stă atributul temperamentului, care de obicei e înnăscut, se cunosc patru tipuri fundamentale de temperament: sentimental, sangvin, coleric şi flegamtic. 

Ce este altceva personalitatea unui individ decât un set de credinţe, principii, standarde care formează un grafic liniar în urma căruia putem stabili tendinţele viitoare ale individului. Cu alte cuvinte putem prevedea acţiunile viitoare ale unui individ într-o oarecare măsură analizându-i trecutul.

Ştiind că în zilele noastre multe afecţiuni sunt provocatre pe bază de sistem nervos, un doctor primar precum medicul de familie ar putea aplica în practică având cunoştinţe minime de psihologie şi paleative ale stărilor de rău psihic.

Să luăm cazul unui pacient cu un temperament de tip sentimental şi o personalitate închisă, introversă. Pacientul în cauză se prezintă la medicul de familie acuzând dureri de stomac, arsuri. Medicul îi poate recomanda un pansament gastric, dar el lecuieşte efectul şi nicidecum cauza bolii. Dar dacă medicul ar ştii că această afecţiune poate fi legată şi de faptul că un tip sentimental-introvers poate suferi de uşoare depresii de unde i se trage şi durerea de stomac, i-ar putea prescrie şi un antidepresiv uşor. Se întâmplă ca cei mai mulţi să nu dea fuga la psiholog sau psihiatru pentru cea mai mică supărare pentru că o iau de bună că le va trece, dar orice problemă cât de minoră poate trece în plan subsidiar şi astfel să facă pagube mai mari decât o simplă supărare.   

Să luăm cazul unui sangvin extrovers, care se frământă pentru un oarecare reproş ce i-a fost adus şi nu poate dormi noaptea din cauza asta. Se prezintă la medic cu dureri de cap şi dereglări ale organelor interne şi acuză o durere acută la ficat. I se poate prescrie un ameliorator pentru vezica biliară, un anelgezic pentru durerea de cap, dar dacă doctorul ar şti că nu poate dormi noaptea i-ar prescrie un somnifer, pentru că afecţiunile de care suferă se pot datora în mare măsură faptului că pacientul său nu are odihnă.  

Cele mai multe afecţinui se datorează mesajelor incorecte pe care organele interne le primesc din partea centrilor nervoşi cu funcţie executorie, ori dacă echilibrul interior este destabilizat acest lucru se va răsfânge în cele din urmă asupra stării noastre de sănătate fizică. După cum se ştie din popor supărarea merge la inimă, nervii la stomac şi dragostea la ficat. Prevăd o împletire a ştiinţelor medicale pentru un tratament cât mai corect a afecţiunilor de care suferim.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s