The „Chi”

Psihologia este o ştiinţă care se ocupă de sutdierea şi înţelegerea gândirii umane. Şi precum oricare altă ştiinţă psihologia se supune rigorilor didactice, în sesnul că şi pshilogia se foloseşte în la fel de mare măsură de definiţii, ipoteze, concluzii, metode experimentale pentru a dovedi practic ipotezele teoretice ş.a.m.d.

Dar psihologia spre deosebire de orice altă ştiinţă investigativă şi departe de oricare altă latură uamnistă a cunoaşterii are particularităţile sale. Întâlnim ca deosebiri în psihologie faţă de celălalte ştiinţe umaniste metoda riguroasă a statisticii, o parte a psihologiei cât se poate de abstractă, de obiectivă, de formală în aflarea răspunsurilor privitoare la problemele sociale sau individuale pe planul raţiunii.

Totoodată psihologia se confruntă, zic eu, cu un concept paradoxal în încercarea de a defini omul la modul sublim, pentru că toată ştiinţa aceasta numită psihologie se concentrează pe infirmarea unei componente misitice precum cea a sufletului nefăcând altceva decât ca în final să-şi demonstreze neputinţa de a defini omul înafara sferei ce cuprinde sufletul. Sufletul este o componentă a vieţii raportându-se la activitatea umană ca o constantă invariabilă ce intră în toate ecuaţiile privitoare la personalitate, gândire, judecată sau în plan afectiv.

Faţă de matematică, mai ales în geometrie, unde întâlnim o constantă invariabilă precum Pi sau π,  în psihologie avem o constantă variabilă pe care o s-o denumesc „Chi” de la numele pe care-l poartă în cultura chineză „suflul vieţii„. Faţă de geometrie unde Pi are o valoare absolută find egală cu 3,14, „Chi” în psihologie are o valoare variabilă pentru că nu poate fi deteminată conform unor calcule sau a unor statistici şi teste cât de cât precise.

„Chi” sau componenta sufletului, este o dimensiune a sufletului dincolo de noi, dincolo de înţelegerea noastră, încă mulţi o contestă agăţându-se de credinţe absolutiste a unui comportament uman egal cu reacţia stimul-răspuns,  alţii o contestă din cauza pragmatismului şi rigurozităţii nedorind să ia în calcul o constantă invariabilă destinată hazardului.

E la fel de adevărat că structura psihicului uman se formează pe cadrul personalităţii individului, dar trebuie să recunoaştem că în anumite situaţii apare o constantă variabilă, o necunoscută încă mistică, „Chi”-ul unui traseu autodeterminat şi autoîmplinit numit destin.   „Chi” este în fapt o reunire a credinţelor noastre, a memoriei, a gândirii de moment, a setului de principii dar şi componenta unui ceva necunoscut care poate fi numit viaţă anterioară, Dumenzeu, liber arbitru, hazard etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s