Planuri de viitor

În ceea ce priveşte planurile de viitor ale cuiva, oricăruia dintre noi, pot fi de mai multe feluri. Ele pot fi foarte bine cunostructive, deconstructive sau bine ori rău intenţionate, dar mai ales privind din spectrul credinţei în ziua de mâine planurile pot fi proiecţioniste sau prospectiviste.

Planurile proiecţioniste imaginează viitorul într-o structură mai mult dezirabilă decât realizabilă, ele nu iau în calcul foarte mult situaţia reală din prezent, nici nu o ignoră cu desăvârşire dar pur şi simplu individul crede în izbânda planurilor sale în ciuda oricărui obstacol. De obicei nu sunt meticulos gândite, iau în considerare doar aspectele „grosolane” ale predicitbilităţii general umane. Planurile proiecţioniste sunt pozitive în cazul celor fără de scăpare dintr-o situţie ajutându-i să le redea speranţa că într-o bună zi situaţia lor se va îmbunătăţi considerabil indiferent de condiţiile prezente. Aceste planuri sunt utilizate de cei cărora le place să fie adesea conduşi, ei cred cu tărie într-o divinitate supremă care ne conduc destinele, prezentul pentru ei nu există pentru că el se transformă în viitor chiar pe moment ce vorbim, trecutul există ca o melancolie, ca o adiere uşoară a unor experienţe trecute.

Planurile prospectiviste se bazezază în principal pe factorii prezenţi, includ o metodă riguroasă de gândire şi de predictibilitate a acţiunilor ce vor urma. Nu iau aproape deloc în considerare decât sub forma unei erori infime a norocului sau a hazardului. Ele sunt înlesnite întocmai şi nu-i dă prea mare liberate de mişcare celui care le operează, dar oferă o siguranţă a reuşitei mai mare decât cele proiecţioniste. Planurile prospectiviste au dezavantajul că dacă se face o singură mişcare greşită totul se prăbuşeşte ca într-un joc de domino. Aceste planuri sunt utilizate de cei cărora le place să călărească la propriu viaţa şi nu le place să fie conduşi, tot ce contează este prezentul şi numai prezentul şi nimic altceva pentru că viitorul nu există încă iar dacă te îngrijeşti de prezent nu are de ce să-ţi fie ruşine de trecut.

Bineînţeles, cel mai bun sfat este folosirea în paralel a celor două metode de planificare, pentru că nu-i bine nici să visezi cu ochii deschişi la gloria ta dar nici să-ţi pierzi speranţa la fiecare potincire în urmărirea planurilor tale măreţe.

Reclame

2 responses to “Planuri de viitor

  1. Imi place cum scrii de obicei, dar aici vrei sa dai lectii…cui?

    • nu incerc sa dau lectii nimanui, sunt ipoteze pe care le descopar si care incerc sa le expun intr-o modalitate cat mai elevata si sa ma fac cat mai bine inteles. las impresia asta? oare blogul nu inseamna o propagare a informatiei? eu asta incerc sa fac, sa impartasesc si altora din cunoastintele, temerile, descoperirile mele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s