Viitorul reţelelor de socializare

În prezent ne aflăm în faza în care învăţăm maşina de calcul prin motoarele sale de căutare ce înseamnă memoria, punând mii şi mii de amintiri pe reţele de socializare precum FB şi alte asemenea site-uri. O învăţăm ce înseamnă imaginaţia, creând literatură sau desen pe bloguri sau pe portaluri de fotografie şi artă contemporană sau clasică. Învăţăm maşina de calcul ce înseamnă intuiţia, lăsând urme ale trecerii noastre ca maşina să ştie de unde să pornească şi încotro să se îndrepte. Deja s-a format un nucleu bine structurat care se foloseşte de toate calculatoarele din lume ca nuclee independente de gândire, el se numeşte Google, deocamdată e doar un mecanism acţionat de mâna umană, mai este un pas până la a se întrupa un server cu putere de decizie asupra lui coordonat şi controlat de un virus self-regenerating.

Visez la un program care să înveţe, să memoreze într-o perioadă anume de timp, să spunem 3 sau 6 luni,  „locurile” pe care le „vizităm” pe internet şi în funcţie de frecvenţa vizitelor noastre să genereze singur fără ca noi să intervenim adresele care ne fac plăcere, pe care să poposească o anume perioadă de timp, un minut, o oră, o zi, în funcţie de setările pe care le introducem, astfel încât pc-urile noastre să relizeze o interacţiune cu noi. În acest mod am putea fi siguri că nu sărim nici un blog care ne face plăcere, nici un articol care ne interesează, nici un mail necitit.

Am putea ca prin intermediul unui asemenea program să învăţăm calculatorul despre sfera noastră de interese, despre nevoile noastre şi despre plăcerile noastre, am putea pune bazele inteligenţei artificiale, într-o formă rudimentară dar cât se poate de concretă.  Un program care să se răspândească tot mai profund în reţeaua virtuală, asemenea unui virus şi care să ne aducă în faţa ochilor în urma excavărilor meticuloase toate acele informaţii de care avem nevoie, care ne sunt de folos, care sunt inaccesibile tocmai din cauza timpului limitat de a le căuta în infinitul spaţiu virtual. Un program care să aibă puterea de căutare, de selecţie şi de planificare pe un anumit subiect sau o sferă de interes.

Cum ar fi să stăm în faţa calculatoarelor şi sub ochii noştri să se schimbe cu o frecvenţă de 2-3 minute toate blogurile referitoare la o temă anume fără ca noi să nu depunem nici cel mai mic efort decât cel al citirii, al parcurgerii textelor care ne interesează şi un program anume „instruit” să facă toate acestea, care ar putea chiar să culeagă anumite pasaje cu cuvinte cheie pe care le folosim mai des sau pe care le-am căutat în trecut. Ce spuneţi, nu ar fi aceasta o inovaţie genială?

Reclame

One response to “Viitorul reţelelor de socializare

  1. „Pe mine, când citesc, mă dor ochii, mă înțelegi?”
    Bloguri de colorat nu aveți? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s