Curăţenia sufletească

Sunt destui aceia care înafară de a nu fi învăţat disciplina raţiunii, a logicii şi a gândirii abstracte, nu au şi nu întreţin o curăţenie sentimentală a sufletului, cei mai mulţi se aruncă deseori în vâltori care le depăşesc simţirile şi care mai târziu nasc frustrări sau resentimente foarte nesănătoase pentru echilibrul interior sau mai periculos neagă cu desăvârşire orice impuls care ar putea trezi un gest de solidaritate sau orice formă de comportament sociabil.

Am auzit şi aud deseori:”Ia uite ce om PUTERNIC!” făcând referire la o anume persoană care pare că nu se clinteşte deloc în faţa marilor încercări ale vieţii, ori lucrul acesta nu poate dovedi decât două lucruri: 1.) fie omul respectiv nu simte nimic fie 2.) defulează totul în interior lucru care îi poate fi fatal sufletului, îl poate dezorienta definitiv despre rostul său şi motivul vieţii.

Deasemenea nu mi-e deloc străin nici modul acela de a-i denumi pe unii „nebunatici” pentru că le stă în fire să se dea în spectacol, să se exteriorizeze, un fenomen care îl caracterizează de obicei pe unul dintre aceia care pare mereu neliniştit, entuziasmat, pus pe farse. vorbesc despre o fire în continuă căutare de experienţe, unul care se hrăneşte cu ceea ce simte şi în lipsa sentimentelor de orice fel se simte nefericit, nelalocul său,   îngrijoraţi sau tulburaţi.

Liniştea sufletească poate însemna pace şi pacea pentru unii este egală cu fericirea, dar până în limita în care asta nu te face impasibil la nefiricirile, lipsurile, necazurile celor din jur, omul este o fiinţă socială. Pe altă parte o isterie nemotivată obiectiv nu trebuie susţinută cu un aport conştient activ, fericirea nu trebuie neapărat căutată dar survine mai degrabă ca o uşurare, ca o relaxare interioară. De aceea spun că e necesară o curăţenia sufletească,  în care se impune o disciplină a simţămintelor, sentimentele nu trebuie lăsate să se verse ca un tăvălug asupra noastră, dar nici nu trebuie să ridicăm opt ziduri în jurul nostru pentru a ne apăra sufletele de atacuri neprevăzute.

Curăţenia sufletească înseamnă în primul rând înţelegere a ceea ce simţim, o traducere cât se poate de corectă şi concretă a stărilor prin care trecem. Apoi mai poate însemna o clasificare cât de cât riguroasă a stării sufleteşti prin care trecem pentru că aşa putem ajunge la un răspuns foarte important: cum ar trebui să reacţionăm în anume cazuri ca mai târziu să nu regretăm sau să ne fie ruşine de izbucnirile sau pornirile noastre necontrolate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s