Floriile la români

Notăm din pornirile obsesiv-compulsive ale românilor, bătutul covoarelor în sâmbăta dinaintea Floriilor şi-n Săptămâna Mare. Cum vine un praznic, românul treuie să-şi scoată covorele îmbâcsite să le bată în faţa blocului. Câta barbarie la poporul ăsta!

Deşi Primăria Braşov a făcut o chestie faină desfiinţând şi interzicând bătătoarele pentru covoare, iată că în calea nevolniciei româneşti nu te poţi pune. În mai puţin de un an oamenii au sudat barele acelea la loc ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ieri, toată ziua, deşi am geamuri termopan cu barieră fonică, deşi a plouat într-una, s-a format coadă la bătut covoare şi sunetul sacadat al loviturilor zdravene aplicate covorului nu s-au stins până seara.

Covorul se spală, nu se bate, băi neamule! Cred că degeaba Direcţia de Sănătate Publică se chinuie să-i facă pe români să înţeleagă că praful acela conţine foarte multe bacterii care de cele mai multe ori duc la apariţia unor boli grave de plămâni.

Nu vreau să întinez în nici un fel tradiţia românească de a face curăţenie pentru a resimţi din plin sărăbătorile, fie de Paşti ori Crăciun, acest obicei e un lucru bun. Dar aş vrea ca românul de rând să iasă din transa obsesiv-complulsivă de a face lucruri normate, dictate de conştiinţa colectivă, aşa cum se întâmplă cu bătutul covoarelor. Adică, eu spun că a face curăţenie e ok, dar bătutul covoarelor nu, aşa cum cei mai mulţi înţeleg prin a posti, că tot suntem în pragul Săptămânii Mari, de a nu mânca de dulce dar de restul nu se îngrijesc deloc.

 E un păcat să mănânci peşte în săptămâna Floriilor, cred, cel puţin aşa mi-a spus o doamnă, dar nu e păcat să bei sau să fumezi, dacă tot suntem la partea fizică a postului, că de fumat nu se pomeneşte nimic în Biblie. Pe sistemul, trebuie să mergi la biserică de Înviere chiar dacă eşti beat ca porcul.

În ată ordine de idei, la mulţi ani celor care poartă nume de flori.

Reclame

2 responses to “Floriile la români

  1. D-ta trebuie sa fii tinar ca sa nu intelegi ca traditia(pe care o numesti de 2ori obsesiv-compulsiva-sic!)ne-a facut sa ramanem romani chiar daca eram la Brasov sau alta asezare din Ardeal.Sarbatori fericite(si aminteste-ti ca decenta in vocabular este de asemenea o traditie romaneasca)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s