Prostituţia morală

Cu toţii am practicat la un moment dat prostituţia morală, fie că l-am linguşit pe şefu’ să ne aibe în vedere pentru  mărire de salariu sau avansare, fie că am acceptat o prietenie insidioasă moral (exemplul cel mai familiar: să mă ducă acasă cu maşina chit că e un prost şi nu pot să-l sufăr).

Doar că în vremile pe care le trăim observ eu că acest fenomen se acutizează, toţi caută un mic beneficiu, material, bănesc de cele mai multe ori. Am impresia că unora nu le mai ajunge.

Şi se ajunge într-un punct la care te întrebi: La ce bun? Pentru ce tot acest exhibiţionism de manierisme exagerate doar ca să-i atragi atenţia lu’ şefu’ că tu eşti cel mai bun. De fapt, asta încearcă toţi să obţină. Blonde platinate la braţ cu un babalâc italian, ferchezuiţi cu impresii ilustre despre sine, vor ca prin puterea de cumpărare a banilor, obţinuţi prin orice mijloc de şantaj, sentimental, autoritar, să-şi cumpere, să dobândească un statut mai bun.

Toţi prostituaţii ăştia moral vor ca lumea să-i vadă mai înalţi, mai drepţi, mai frumoşi, mai inteligenţi.  Nu degeaba popular li se spune „curve de oameni”, pentru că ar face orice pentru a-şi cultiva grandomania, şi-ar turna colegii, şi-ar pupa în fund superiorul toată ziua, doar-doar or găsi vreun os de la masa boşilor.

Când funcţionarul de la ghişeu îmi zâmbeşte, nu-i a bună, dacă poliţistul care abia m-a oprit în trafic e jovial, dacă doctorul îmi pune o mână pe braţ sau pe umăr şi mă priveşte cu enfuzie empatică, încep să devin circumspect. Nu mai există bunătate gratuită! Şi oricum, bunătatea gratuită e interpretată ca o slăbiciune, deci semn de prostie. Aleg  Siberia

2 responses to “Prostituţia morală

  1. Ma gandesc ca fiecare poate sti in fapt daca mai exista bunatatea gratuita sau nu – n-are decat sa se uite in oglinda. Deci teoria cu „nu mai exista” nu ma convinge.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s