Articole mici, mici, mici

O să mă rezum la articole mici, mici, mici. Doar aşa cât să-mi mai treacă pofta de scris. Nu vă aşteptaţi să vin să vă mai citesc, de-abia am timp să deschid calculatorul.

În ultima perioadă trec prin perioada „chinezească”. China e fenomenală, vorba aceea: de tot ce avem nevoie vine din China, de restul se ocupă Dumnezeu. Tot ce ţine de China e impresionant, numărul locuitorilor ( unul din cinci locuitori ai planetei e chinez), istoria ei (una dintre cele mai vechi civilizaţii de pe Pământ), cultura (dinastiile Chinei), bucătăria (un amalgam de gusturi care provoacă un delir gustativ). 

Nu demult am văzut un film care m-a impresionat profund, chinzesc desigur: Muntele blestemat (Blind mountain). E despre o tânără absolventă de facultate care este vândută de către un escroc unui ţăran pe post de soţie. E violată în repetate rânduri cu acordul implicit al familiei pseudo soţului ei, este sechestrată şi abuzată sistematic cu acordul  tacit al comunităţii. Lucrurile se complică, ea dă naştere unui copil.

Femeia încearcă în nenumărate rânduri să fugă, dar de fiecare dată este prinsă şi readusă „acasă”. Nici măcar poliţia alertată de către tatăl ei nu poate interveni pentru a desface această legătură de concubinaj ilegală.

La sfârşit femeia îşi omoară soţul, singura posibilitate de a evada din coşmarul cotidian în care trăia. Previzibil, însă întrebarea care se pune: De ce a aşteptat atâta timp ca să facă acest pas? Eu pus în locul ei l-aş fi omorât din prima clipă, dar parcă ne naştem cu un deficit de gândire şi facem rabat de la demnitatea noastră în numele unei credinţe: Speranţa. Speranţa că totul se va rezolva de la sine, speranţa că cineva ne va salva din iadul în care ne zvârcolim, acest gând amarnic, această iluzie deşartă cu care ne îmbătăm fiecare din noi că într-o bună zi ne va fi mai bine.

Poate că regizorul a dorit doar să scoată în evidenţă ceea ce-i spunea Alan  Arkin lui Robert Redford în Havana : „Orice nenorocit are parte de o femeie care să-l iubească”(Any son of a bitch gets a woman to love him).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s