Balonul de săpun

 

Balonul de săpun e aşa pentru că aceasta este construcţia cea mai stabilă, mai echilibrată şi mai dinamică pe care o formează materia pentru a-l menţine, şi totuşi cât de firavă poate fi.

Există un moment în viaţa fiecăruia când simte fluturi în stomac datoraţi întâlnirii marii iubiri. E momentul acela al dragostei oarbe când fiecare a simţit că zboară pe culmi neatinse, e un sentiment unic. Iubirea aceasta pasională, imatură aşa cum afirmă psihologia, e precum un balon de săpun.

Cineva care ar putea fi interpretat ca mâna destinului suflă în veriga timpului şi dintr-un melanj frumos mirositor, dintr-un mix ademenitor se naşte un balon de săpun. Destinul aduce laolaltă doi oameni care încep să se cunoască, o forţă îi atrage unul către celălalt, nu ştiu ce se întâmplă exact cu ei dar ceea ce simt este beatitudine pură, cei doi ating  un prag al fericirii ideale.

Balonul de săpun începe la început să se înalţe, dar foarte puţin, o clipă, nici mai mult, nici mai puţin, după care începe să coboare sub greutatea problemelor cotidiene, a rutinii împovorâtoare de fiecare zi, atras de forţa gravitaţională fiecare din cele două spirite se lasă tot mai jos, în pas lin pentru a ajunge din nou cu picioarele pe pământ.

Iubirea cea mare ajunge după un timp aproape de asfinţit, balonul se sparge când atinge podeaua şi simţi un gol puternic că te cuprinde, un vid existenţial. Simţi că cel de lângă tine nu te mai înţelege, dar mai ales că tu nu-l mai înţelegi pe el. Începi să reconsideri aprecierile pe care le-ai făcut despre cel de lângă tine.

Iubirea cea mare ţine aproape 3 ani şi jumătate, cel puţin asta apreciază psihologia, după aceea urmează tot atâta timp pentru a reconstrui o nouă relaţie din rămăşiţele iluzorii ale însuşirilor pe care ai crezut că le întrevezi la început. Sunt necesari 7 ani, zice o vorba din popor, pentru ca o relaţie să se împlinească, să devină una matură, stabilă.

După ce efectul nebuniei pasionale trece,  nu-l mai vezi într-o lumină ideală, e aproape de un tip odios celălalt, dar rămâi consecvent unui singur principiu: l-ai iubit până acum, îl vei iubi şi de acum încolo. Începi să reclădeşti, să restructurezi, să renegociezi graniţe, limite, într-un cuvânt să redefineşti intimitatea.

Dragostea cu adevărat matură înseamnă să te mulţumeşti cu ceea ce ai, să valorifici potenţialul relaţiei  într-o manieră non-conflictuală, dar mai degrabă sub auspiciile negocierii şi renegocierii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s