Ce este fericirea?

              Am încercat să răspund la această întreabare şi în câteva articole anterioare. Cred că am ajuns la un rezultat cât de cât plauzibil, în ciuda numeroaselor remarci ale psihologilor de pretutindeni că lupta care s-a dus  în căutarea fericirii s-a încheiat demult, odată cu apusul filozofiilor antice şi a răstălmăcelilor de tot felul şi cu ivirea zorilor ai zilelor contemporane când ne putem declara cu toţii fericiţi, pentru că nu-i aşa, trăim în libertatea de expresie cea mai elevată a tuturor timpurilor.

             Fericirea poate fi lipsa suferinţei, a durerii, spuneam cândva, dar acest principiu este imposibil de aplicat ad literam. Este ca şi cum te-ai lăsa de fumat ca să recurgi în fiecare seară la Prozac.

            Fericirea pentru unii este un job sigur, la care pot ajunge uşor,  ieşirea la o bere cu prietenii în fiecare seară în barul preferat şi o partidă de sex înainte de culcare. Iată reţeta hedonistă, poate chiar uşor cognitiv-comportamentalistă specific nord-americană sau mai bine zis, anglo-saxonă.

          Pentru alţii, cei care se mulţumesc cu puţin, fercirea e pacea interioară, e contemplarea sinelui ( ce fel de oameni or fi şi ăia? s-ar putea întreba unii).  Modestia e de lăudat, dar nu şi când doreşti să reclădeşti lumea.  A te mulţumi cu puţin înseamnă să trăim din nou aşa cum o făceam acum o mie de ani. Desculţi şi cu capul în nori!

         Şi atunci ce e fericirea? Fericirea eşti TU! Nimic şi nimeni altcineva! Fericrea eşti TU, cel care ai putea să fii, cel care ai dori să fii şi cel care eşti acum! Tu eşti fericirea şi numai în tine o poţi regăsi! Dacă fericirea pentru tine e familia, atunci fă parte dintr-o familie, dacă fericirea e munca ta, atunci fii un profesionist, dacă eşti un sinucigaş şi fericirea ta e moartea, mai aşteaptă măcar un an să vezi ce-ţi mai rezervă viaţa, ce ai de pierdut, moartea nu pleacă niciodată în vacanţă!

           Fericirea se leagă de un sens al vieţii. Spunem despre un om fericit că este un om împlinit. Poate că o să ai motive de bucurie pentru care să te fericeşti, poate că o să ai motive de tristeţe pentru care să te blamezi, dar oricare ar fi motivele tale, merită să le trăieşti!

5 responses to “Ce este fericirea?

 1. Ca sa fii fericit trebuie sa te bucuri de micile lucruri ce se intimpla la tine in viata ….. intra pe http://www.diky.info/ro/blog.php aici o sa vezi mai mult ce inseamna fericirea

 2. ce prostie! cum poate unul care intentioneaza sa-si ia viata sa fie fericit?
  Esti „à coté de la plaque”!
  Fericirea nu este in nici un caz eul uman, asa cum propui, in mod debil, ca raspuns la intrebarea ce este fericirea si nici toate ipostazele efemere pe care fiinta umana le poate simti sau trai de-a lungul vietii!
  Fericirea trebuie sa fie ceva mult mai stabil si de mai lunga durata, asa ca ar fi bine sa mai cauti!

  • Revino si reciteste textul cu alti ochi, cand or sa te paraseasca ganduriel sinucigase, la multi ani!

   • se vede treaba ca esti „aweare” ca J. C. Vandamme. Daca am aruncat o critica asupra ineptiilor pe care iti permiti sa le treci drept filosofie, nu inseamna ca am ganduri sinucigase.
    Avind in vedere lipsa ta de discernamant, nu are rost sa-mi pierd timpul recitind gaunoasele tale „reflectii”.
    Ma opresc aici cu neinceputa noastra discutie urandu-ti, din toata inima „La multi ani!”

   • Nu inteleg ce are a fac Van Damme aici, te crezi un razboinic al luminii, unul tradat, ai vreo angoasa, un puseu de gelozie?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s