Filosofia

Te gandesti la ce ajuta filosofia? Mai ales in timpuri ca acestea, şi mai ales în toate timpurile… La ce a ajutat vreodată filosofia, la altceva decît la pierdere de timp, mai mult sau mai puţin utilă.

Filosofia este un act creator, este un act creator superior pentru că a filosofa înseamnă a crea ceva care nu poate fi mirosit, gustat, văzut, pipăit, se adresează raţionalului, şi mai presus de tot opera filosofică trebuie înţeleasă, trebuie digerată şi asimilată. Sunt taine ale descifrării şi îmbinării înţelesurilor unei idei, intervin procese de analiză şi sinteză ale unui fin observator şi manipulator de concepte.

Am putea spune că filosofia a ajutat etica şi deontologia să se dezvolte, să explice ceea ce e mai greu de explicat, concepte precum fericirea, frumosul, sensul vieţii etc. Dar se pune problema de „a înţelege” şi „a te face înţeles” ca filosof.

Ori se ştie, cei mai mulţi filosofi nu sunt chiar uşor de înţeles, iar cei care se fac uşor înţeleşi nu au acea profunzime a gândului precum cei mau puţin accesibili.

Adică, ceea ce vreau să spun este că un filosof este fie exclus de un public oarecare din cauza abordării unor teme mult prea abstracte şi greu de parcurs, fie din cauza superficialităţii, pentru că e oarecare cale de mijloc este greu de realizat, expunerile grandioase, elaborate necesită termeni pe măsură, ori nu poţi să explici în cuvinte simple şi fraze scurte principiul kantian al eticii.

„Înţelegerea” spun eu este la îndemâna oricui, tot ce trebuie să faci este să parcurgi o oarecare bibliografie pe o temă pentru a-ţi putea face o idee înainte de elabora o teză, dar expunerea tezei este partea dificilă. Ceea ce vrei să spui să fie exact perceput de către cititori, ideea de bază să reiasă exact aşa cum doreşti.

Eu cred că problema filozofilor a fost dintotdeuna aceeaşi, aceea de a se adresa lumii pe limba potrivită. Să nu uităm că mulţi dintre filosofi au fost vizionari şi au ridicat probleme care le precedau existenţa cu secole, poate şi din această cauză operele nu le-au fost pe deplin apreciate decât de urmaşii lor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s