Ce este Dumnezeu?

Dumenezu poate avea ca şi concept mai multe înţelesuri, poate fi în acelaşi timp o entitate Divină, poate fi o sumă a tuturor legilor fizicii sau poate fi înţeles ca un produs al forţelor naturii.

Dumnezeu ca entitate Divină este acel concept foarte complex definit de Cartea Sfântă sau Biblia, în care Dumnezeu e descris ca fiind atotputernic, atotateştiutor, cel care este pretutindeni şi nicăieri, etc. etc. deci o sumă de metafore, hiperbole şi mistificări din care nu prea înţelegem exact cum e dar ar cam trebui să ne temem de el sau cel puţin de judecata lui cea de pe urmă.  Nu prea ne lămureşte Biblia şi în speţă relegia cum sau ce este Dumnezeu, ni se dau nişte indicii destul de vagi şi care mai mult sporesc şi aşa conceptul acesta ambiguu. Am putea să suspectăm oarecum Bisercica de maşinaţiuni politice caracteristice oricărei organizaţii mari pentru a controla şi a deţine puterea asupra celor mulţi.

Dumnezeu ca sumă a legilor fizicii, un concept exprimat ştiinţific, cu şi prin metode şi mijloace riguroase, care nu lasă loc de interpretare, dar care nu reuşesc să explice toate fenomenele lumii. Aş întreba care tip de fizică îl explică cel mai bine pe Dumnezeu sau ce algoritm să folosim pentru a explica ordinea lumii, pentru că la început fizica s-a numit oarecum Ştiinţele naturii, apoi Newton a pus bazele fizicii gravitaţionale ca mai spre exitenţa prezentă să cunoaştem şi să explorăm fizica cunatică, un tip de ştiinţă care explică fenomenele universale destul de alambicat şi nesigur.

Dumnezeu ca produs al forţelor naturii în care concepte precum karma, reîncarnare şi legi precum Legea compensaţiei, Legea continuităţii fireşti, Legea entropiei sau a echilibrului dinamic şi Legea minimului necesar sau a coincidenţei providenţiale, par să explice multe dintre fenomenele existente astăzi dar care se bucură de dovezi prea puţine sau sunt dovedite mai mult empiric decât ştiinţific.

Dar Dumnezeu poate însemna în acelaşi timp Tatăl Ceresc, masă supra timp sau m/t şi karma, pentru că toate aceste concepte nu se contrazic ci mai degrabă se completează pentru a defini mai bine o noţiune atât de complexă încât nu poate fi cuprinsă de o singură minte.

Trebuie totuşi să fim de acord că Dumnezeu este o conştiinţă superioară, deci o Divinitate sau un Zeu, poate pentru că este o conştiinţă universală, aşa cum pe Pământ este şi se manifestă o conştiinţă globală ca sumă a tuturor conştiinţelor biologice terestre, şi universul întreg esste controlat şi manipulat într-o oarecare măsură de o conştiinţă universală.  Iar lucrarea unei astfel de conştiinţe universale nu poate fi înţeleasă decât cu ajutorul ştiinţelor, cu uneltele riguroase pe care le foloseşte ştiinţa, a explica un lucru nu înseamnă neapărat a-l descoperi, dar pentru a putea manipula materia ai nevoie de o bază serioasă de teorie. Şi atunci când ştiinţa prin mijloacele ei ezită şi astfel evită şi ignoră fenomene general observate, oamenii recurg la cunoaşterea empirică care nu are nevoie de alte dovezi decât de buna credinţă în speranţă, în optimism, noroc etc. fenomene general valabile inexplicabile din punct de vedere ştiinţific.

La sfârşit voi publica un citat de-al lui Albert Einstein cu care sunt foarte de acird:

În ianuarie 1936, o fetiţă pe nume Phyllis i-a scris lui Albert Einstein în numele clasei sale. Copila i-a pus următoarea întrebare fizicianului: “Oamenii de ştiinţă se roagă? Şi dacă da, pentru ce se roagă?”

Iată ce i-a răspuns Albert Einstein:

“24 ianuarie 1936

Dragă Phyllis,

Voi încerca să răspund la întrebarea pe care mi-ai pus-o cât de simplu pot. Iată răspunsul meu:

Oamenii de ştiinţă cred că orice fenomen, incluzând acţiunile omului, se datorează legilor naturii. De aceea, un om de ştiinţă nu poate inclina să creadă că evenimentele pot fi influenţate prin rugăciune, adică prin manifestarea supranaturală a unei dorinţe.

Dar cunoştinţele noastre despre aceste forţe sunt imperfecte şi convingerea că există un spirit atotputernic este un act de credinţă. Această convingere este răspândită în toată lumea, în ciuda descoperirilor recente făcute de oamenii de ştiinţă.

De asemenea, oricine este implicat în mod serios într-o activitate ştiinţifică se convinge că există un spirit în toate legile universului, unul care este net superior celui uman. În acest fel fel, ştiinţa conduce către un sentiment religios special, dar care este total diferit de religiozitatea unei persoane naive.

Cu salutări cordiale,

A. Einstein”

Sursa: antena3.ro

7 responses to “Ce este Dumnezeu?

 1. Dacă spui „trebuie totuşi să fim de acord că Dumnezeu este o conştiinţă superioară, deci o Divinitate sau un Zeu” atunci nu mai spui „ce este” ci „cine este”.

  Confundarea creației cu Creatorul dă naștere la multe dureri de cap, unele mai mari decât altele. Așadar nu poți spune Dumnezeu este Divinitatea și să spui ca este și m/t. Eu personal m-aș simți ofensat dacă cineva m-ar confunda pe mine cu un program pe care l-am scris.

  Einstein credea într-un Dumnezeu spinozian, impersonal, cu care nu se poate vorbi, de aici și răspunsul pe care l-a dat acelei fetițe.

  Oamenii de știința au păreri personale foarte diferite în ceea ce privește divinitatea dar ele sunt _PERSONALE_. Atâta vreme cât nu se pot pune de acord nici măcar dacă universul este bazat pe stringuri sau pe loop-uri, nu cred că ar trebui să ne batem prea mult capul cu ce părere are fiecare dintre ei despre Dumnezeu.

  Atâta vreme cât spui că Dumnezeu există, implicit afirmi că în nici un caz nu este măsurabil și prin urmare nu poate face subiectul de studiu al nici unei metode științifice.

  Spor la scris în continuare 🙂

 2. In primul rand as vrea sa va salut pt. publicatiile voastre… ma numesc Stefan , sunt un simplu Om din Galati am 28 de ani .. imi place ce citesc aici si am si eu cateva nelamurir despre Dumnezeu, care ma framanta mereu… tare mult as vera sa stiu , unde este Dumenezeu atunci cand ai nevoie de el … de ce i se spune atotputernicul daca nu face mai nimic in privinta multor oameni buni si rai…de ce nu il putem vedea de ce isi bate joc de noi, semenii lui daca e bunul si iubitorul de oameni ? mi-as dori sa primesc aceste raspunsuri de la El daca intradevar exista . va multumesc si imi cer scuze in privinta eratelor gramaticale a limbii Romane.

  • Daca iti pui aceste intrebari, e clar ca ai o imagine eronata despre ce este Dumnezeu, nu o sa incerc eu, aici, sa indrept aceasta imagine stramba pe care o ai despre, o sa te las sa-l descoperi tu singur.

  • Dumnezeu are jumătate din responsabilitatea destinului nostru, pentru cealaltă jumătate noi trebuie sa avem grija. Nu e neapărat vina mâinii calauzitoare ca avem parte numai de rau si noi trebuie sa facem ceva pentru a schimba lucrurile in bine.

 3. DUMNEZEU este ADEVARUL ,LUMINA.iubeste_L!! respecta_-L!

 4. Dragii mei Dumnezeu este energie divina vie care umple infinitul ce ne inconjoara si reprezinta forma de viata suprema si perfecta, nu poate fi vazut cu ochiul liber si nici altfel decat daca vrea EL
  Aceasta energie divina vie creeaza universuri si da viata peste tot in infinit iar ceea ce numim noi suflet este o fereastra in aceasta energie divina vie – Dumnezeu cum o numim noi iar la noi se afla in inima si se deschide mai mult sau mai putin dupa cum stim sa traim viata , daca traim in rautate se strange cat un punct , daca traim in dragoste si bunatate asa cum este EL fereastra se deschide din ce in ce mai mult si persoana acceea incepe sa traiasca pe alte nivele superioare de existenta.
  Corpul nostru este o forma materiala ptr ca viata imbraca diverse forme, ,mintea noastra este un program -un camp de energie care invaluie creierul si care il face sa functioneze iar sufletul nostru este VIATA si este viu – traieste prin noi , prin toate fiintele si natura care ne inconjoara .
  Din pacate rautatea umana vine numai dintr-o minte defecta si bolnava iar gandurile noastre – aceste unde de energie emise de mintea noastra pe baza carora functionam ajung nu numai la creier prin care se da comanda organismului nostru dar si la suflet de unde primim raspuns mereu -intuitia de care tot vorbim.
  Dumnezeu ne stie gandurile si ne preia sentimentele de dragoste iar tot ce e vorba omeneasca apare ca un zumzait fara rost……vorbele noastre conteaza doar in muzica ,poezie si o conduita umana decenta – unde produc sentimente frumoase ………………………………………………………………………………………………
  succes sa aveti in cunoastere
  intelegere fara limite
  dragoste si credinta
  atat si nimic mai mult

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s