„Povestea tarfelor mele triste” de Marquez

Mi-a placut Marquez încă din liceu când am parcurs cu lăcomie „Un veac de singurătate”, roman ce va rămâne pentru mine unul dintre favorite, deşi atunci abia dacă intuiam acest lucru, acum o ştiu sigur.

„Povestea…” e exuberantă, deşi e povestea unui nonagenar care se îndrăgosteşte de o puştoaică de 17 ani, peţitoare fiindu-i matroana unui bordel, Rosa de Cabarcas, un nume grosolan, sordid, gutural, care nu poate zugrăvi în orice limbă cu origini latine decât o adevărată matroană de bordel.

Pasajele de tânguiri, de nelinişti şi înflăcăreli ce descriu dramele episodice de amor ghebos adolescentin trăite de un vărstnic ce abia a trecut pragul de 90 de ani, dovedesc încă o dată mesajul pe care-l trimite cu atăta putere Marquez, omul e mereu tânăr atâta timp cât iubeşte dar în acelaşi timp omul e condamnat a fi mereu singur pe lumea aceasta, un paradox  din care omul poate face totul sau nimic, pentru că  fie va risca să iubească şi astfel se va apropia mai repede spre moarte pentru că iubind timpul zboară, fie va trăi singur şi mult dar astfel nu va fi trăit niciodată deloc.

Marquez foloseşte şi aici ca şi într-un „Veac…” aceeaşi reţetă a succesului scriitoricesc: puţin romantism, puţin erotism, puţină dramă, puţin mister şi o curgere lină a naraţiunii.  

Universul orăşelului sud-american se simte, e o senzaţie omniprezentă, aceeeaşi oameni, aceleaşi obiceiuri, pe scurt, romanul de faţă e aceeaşi fiertură înmiresmată cu izurile specifice sudamericane, din care odată ce guşti nu te mai poţi sătura, deşi ţi se dă porţia cu linguriţa într-un timp tărăgănat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s