Cultura afectivă sau de ce românii sunt încă un popor barbar

Românul nu e prost, nici incult sau după cum bine se spune popular: nu îl duce capul. Nu, nici vorbă, românul e un animal versatil, o fire adaptabilă şi cu un simţ foarte fin de observaţie, deseori impulsiv, pus adesea pe combinaţii, strategii, golănii şi alte asemenea din care să aibă un profit oarecare, la urma urmei îndreptăţit a-şi căuta şi a-şi asigura interesele, dar orice român va merge mai departe de atât pentru a trage plapuma cât mai mult spre partea lui.

Recunoşti românii fie la Londra, la Berlin, în Caraibe sau pe vârfurile celor mai înalţi munţi după jocul ochilor, după modul de a investiga şi de a „săpa” în   vorbele, mişcările, sufletul interlocutorului său. Ce anume lipseşte acestui popor să iasă din barbarismul care-l include în rândul popoarelor din „Lumea a treia”?

Da, o să mă contrazică mulţi pentru ceea ce o să afirm, dar nouă ne lipseşte cultura afectivă, empatia faţa de nevoile şi necazurile celui de lângă noi. Da, adesea ne observăm afirmând „vai, săracul”, dar de cele mai multe ori nu facem nimic pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, ne limităm la sfaturi inutile nici măcar la o vorbă bună care să-l mai mângâie pe cel necăjit. Ne lamentăm mereu de vitregiile vieţii dar suntem adesea incapabili ca popor să trecem peste problemele noastre cotidiene, peste egoismul social al supravieţuirii celui mai bun. Se poate corija acest defect prin conformism social sau prin educaţie, amândouă necesită la fel de mult timp şi au aceeaşi şansă de reuşită, foarte aproape de zero, dar există o minimă speranţă. Ne lipseşte enfuzia socială, trebuie să privim dincolo de a vedea o turmă condusă de un stăpân. Trebuie să învăţăm să ne percepem ca pe un grup format din indivizi cu nevoi proprii, cu motive personale, dar dar având un ţel unic, un ideal constructiv. Ceea ce comunismul şi-a propus să distrugă, a reuşit pe deplin, a decimat identitatea socială, unitatea care face ca un popor să fie cu adevărat o forţă.

Liderii care au condus patria aceasta de-a lungul a peste şase decenii au lucrat împotriva propriului popor căci au dezbinat clasele sociale asmuţindu-i unii împotriva altora, pensionari contra tineri, bugetari contra contribuabili, salariaţi contra angajatori, conţopişti contra muncitori, copii contra părinţi.   Infuzia socială, înafara câtorva acţiuni caritabile răzleţe, lipseşte cu desăvârşire. Vezi un om căzut pe stradă „E beat”, auzi o femeie ţipând „Un peşte îşi bate curvele”, un părinte îi trage o palmă unui copil în autobuz „E mă-sa”, un pensionar e furat de un şuţ la vreo coadă sau lângă vreun bancomat „N-are ce beli acasă”.

O mână de ajutor întinsă nu dovedeşte slăbiciune ci mai degrabă putere.

6 responses to “Cultura afectivă sau de ce românii sunt încă un popor barbar

  1. Cred ca nu trebuie nimic generalizat. Probabil ca este una dintre greselile de baza ale societatii actuale , se stigmatizeaza toul , se prefera simplificarea chiar si la nivelul caracterizarii unui ansamblu . Cultura emotionala , o avem , slava domnului , altfel n-am putea supravietui printre straini , incerca sa te transpui cateva momente intr-o multime care vorbeste o limba pe care nu o cunosti , nu vei muri de foame, garantat , inteligenta emotionala va prelua stafeta si te va ajuta sa gasesti calea spre comunicare .

  2. Adevarul nu este universal , in ceea ce ma priveste ceea ce spui nu ma „loveste” caci nu este adevarul in ceea ce ma priveste …

  3. Faină abordare a problemei. Da, e aiurea că unii au ajuns să considere nedemn să intonezi imnul țării sau să arborezi drapelul la tine acasă. Tot mai puțin ne identificăm ca popor condus de un conducător, nu de un stăpân pe moșia lu’ tac’su.

  4. Va rog daca vi se pare un lucru bun, necesar si dispuneti de timp pentru asta, sa ne ajutati in semnarea si raspandirea acestei petitii celor pe care ii considerati a putea face acest lucru la randul lor, in mod util.

    http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_pentru_iluminarea_si_semaforizarea_trecerii_de_pietoni_de_pe_dn7_din_dreptul_comunei_santandrei-p34197052.html

    Multumesc, indiferent ce ati hotarat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s